Του Μιχάλη Πουργουρίδη

Ένας λαός, ένα έθνος, μια χώρα για να επιβιώσει, για να σταθεί άξια και αντάξια  μπροστά στα προβλήματα της χρειάζεται να ‘χει βάσεις γερές, οι οποίες να είναι φυσικά χτισμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό της.

Αυτές οι βάσεις, όπως έχει αποδειχτεί, δεν είναι τόσο τα πολιτικά πρόσωπα που κυβερνούν τη χώρα, αλλά οι μορφές της τέχνης που αναπτύχθηκαν και οι καλλιτέχνες της.

Σήμερα, 2.9.2021, ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε στην «Αθανασία».

Πήγε να συναντήσει αυτήν, για την οποία αναφέρθηκε ένας ομότεχνος του το 1976 – ο Μάνος Χατζιδάκις, σε στίχους του Ν. Γκάτσου.

Μετά από 96 χρόνια παρουσίας στη γη, ο Μίκης «αναχώρησε» για το μεγάλο ταξίδι.

Νιώθουμε σεβασμό για το έργο του και παράλληλα θρηνούμε για το ότι ένας από τους τελευταίους μεγάλους συνθέτες δεν είναι πια ανάμεσα μας.

Είχε αστείρευτο ταλέντο, συνέθεσε μουσική και τραγούδια, στηριζόμενος στους αγώνες της χώρας του δημιουργώντας για τον τόπο που ζούσε, ένα μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο.

Συνέδεσε με πολλούς τρόπους το όνομα του με τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Εξέφραζε όλους τους Έλληνες και την απανταχού Ρωμιοσύνη.

Πρόβαλε το όνομα της Ελλάδος μέσα από τη μουσική του και το κύρος που είχε το όνομα του έφτανε σε κάθε γωνιά ντου πλανήτη.

Μελοποίησε Σεφέρη, Ρίτσο, Γκάτσο, Ελύτη, Βάρναλη,  Λειβαδίτη και προβάλλοντας την ποίηση, έφτασε με τον τρόπο αυτό στα πέρατα του κόσμου.

Σε δύσκολες στιγμές για τη δημοκρατία τα τραγούδια του Μίκη ήταν φάρος ελπίδας που δεν έσβηνε ποτέ,  για εκατομμύρια Έλληνες.

Στις παρέες στις ταβέρνες στις συναυλίες στα αφιερώματα τα τραγούδια του Μίκη είχαν πάντα μια ξεχωριστή παρουσία.

Το έργο του Μίκη είναι από μόνο του και θα είναι εδώ να αποτελεί για όλους μας πηγή έμπνευσης και ενότητας.

Μίκης σημαίνει Ελλάδα και Ελλάδα σημαίνει Μίκης.

Η Ελλάδα της καρδιάς μας,  της νιότης, των αγώνων, του δίκαιου των λαών, του ονείρου και της ελπίδας για καλύτερες μέρες.                                

Ο  «Επιτάφιος» του Ρίτσου συναντά σήμερα αυτόν που τον μελοποίησε.

Αυτός που μόνο  με τις νότες του πενταγράμμου, κατάφερε να «μετατρέψει»  την Ελλάδα σε ήχο, σε ένα μόνο ορχηστρικό και  να το ονομάσει  «Χαρταετοί».

                  

Οι απόψεις εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκην την άποψη του Καναλιού 6