Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ο σημαντικός Κύπριος λογοτέχνης, κριτικός και δημοσιογράφος Πανίκος Παιονίδης, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Κύπρου.

Ο Πανίκος Παιονίδης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1925. Φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Στα χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε για τρία έτη στην Κυπριακή Εθελοντική Δύναμη. Ακολούθως φοίτησε σε Πανεπιστήμιο του Λονδίνου στον κλάδο Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών και σε συνέχεια αποφοίτησε από την Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Σόφιας. Στη Σόφια, όπου παρέμεινε για 10 περίπου χρόνια, εργάστηκε ως Διευθυντής της Ελληνικής Υπηρεσίας του εκεί Ραδιοφωνικού Σταθμού. Στην Βουλγαρία εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων.

Επέστρεψε στην Κύπρο το 1958. Το 1959 εξέδωσε το περιοδικό Νέα Εποχή. Ταυτοχρόνως πρωτοστάτησε στην δημιουργία της Οργάνωσης Νεολαίας ΕΔΟΝ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως συντάκτης στην εφημερίδα Χαραυγή και εκδότης της εφημερίδας Δημοκρατία. Ασχολήθηκε συστηματικά με την κριτική λογοτεχνίας, θεάτρου, κινηματογράφου.

Ο Πανίκος Παιονίδης υπήρξε στέλεχος για χρόνια του πολιτικού χώρου της αριστεράς σε διάφορα αξιώματα: Πρώτος Γενικός Γραμματέας και Πρόεδρος της ΕΔΟΝ, Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Γενικός Γραμματέας των Κυπρίων Αποστράτων, Γενικός Γραμματέας του Παγκυπρίου Συμβουλίου Ειρήνης και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης «Καλλιτέχνες για την Ειρήνη». Υπήρξε επίσης Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ.

Το 1990-93 εστάλη στην Νέα Υόρκη όπου διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της κυπριακής αποστολής στον ΟΗΕ.

Η δραστηριότητα του στον κυπριακό και τον διεθνή χώρο εκφράστηκε στην σειρά των 18 βιβλίων που εξέδωσε και τα οποία περιλαμβάνουν, δοκίμια, διηγήματα και νουβέλες. Διηγήματα του μεταφράστηκαν και δημοσιεύτηκαν σε ευρωπαϊκές γλώσσες. Τιμήθηκε δυο φορές με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου από τον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό στις 10 π.μ. και η ταφή στη Βάσα Κοιλανίου.