Την εκτίμηση ότι “ο κατευνασμός έναντι της Τουρκίας απέτυχε- να περάσουμε από δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις”, μετέφερε στους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης κατά την τοποθέτησή του στη Σύνοδο, που ξεκίνησε σήμερα στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο. Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συμφώνησαν για την πραγματοποίηση έκτακτης συνόδου με αντικείμενο την Τουρκία τον Σεπτέμβριο, μετά από πρόταση του Προέδρου Σ. Μισέλ.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι “η σημερινή Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε με παρεμβάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις παράνομες ενέργειες και απειλές της Τουρκίας, καθώς και στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση”.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την παρέμβαση του, ανέφερε ότι “η προσέγγιση του κατευνασμού έναντι της Τουρκίας δοκιμάστηκε και απέτυχε. Πρέπει να μετουσιώσουμε τις δηλώσεις αλληλεγγύης σε πράξεις”.

Τόνισε, δε, ότι “ενόσω η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε πρωτοβουλίες που αντιτίθενται ή διαβρώνουν τις ομόφωνες αποφάσεις που έχει λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, “ζήτησε επέκταση των κυρώσεων της ΕΕ έναντι φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

“Ζήτησε, επίσης, τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην απόφαση που ήδη έχει ληφθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για ετοιμασία δέσμης περαιτέρω μέτρων που θα επιβληθούν στην Τουρκία”.

Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος, “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές”.

Ο Πρόεδρος κατέγραψε δε την “έκδοση νέας NAVTEX, με την οποία παρατείνονται οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ” και αναφέρθηκε “στις τουρκικές απειλές για διενέργεια ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καθώς επίσης και στη στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και στη Λιβύη”.

“Ενδεικτικό της απουσίας σεβασμού της Τουρκίας προς τις αρχές που πρεσβεύει η ΕΕ αποτελεί το πρόσφατο παράδειγμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί”, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε συνέχεια των παρεμβάσεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποδέχτηκε ομόφωνα εισήγηση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel για σύγκληση ειδικής συνεδρίας τον Σεπτέμβριο, στην οποία θα συζητηθεί η στρατηγική σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας, υπό το φως των διαδραματιζομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και των τουρκικών ενεργειών.