Άμεση δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη που περιλαμβάνει Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων αποφάσισε η πλειοψηφία της Ολομέλειας της Βουλής, με τους εκπρόσωπους όλων των κόμματων και τον Πρόεδρο της Βουλής, να επαναλαμβάνουν ότι πρόκειται για αναξιόπιστη λίστα με λανθασμένα στοιχεία.

Υπέρ της δημοσιοποίησης τάχθηκαν 31 βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων, ΕΛΑΜ και Συμμαχία Πολιτών. Κανένας βουλευτής δεν ψήφισε υπέρ του δεύτερου σχεδίου απόφασης που προέβλεπε δημοσιοποίηση της λίστας μετά από 15 μέρες και μετά από επικαιροποίηση της από την Κεντρική Τράπεζα. Από την διαδικασία της ψηφοφορίας αποχώρησαν  ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, το όνομα του οποίου δεν συμπεριλαμβάνεται στην λίστα, καθώς και όλοι οι βουλευτές των οποίων τα ονόματα περιέχονται στην λίστα. Δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία οι βουλευτές του ΑΚΕΛ. Δεν συμμετείχε επίσης στην όλη συζήτηση ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας.

Της διαδικασίας προήδρευσε κατά την ψηφοφορία, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χράλαμπος Πιττοκοπίτης, λόγω αποχώρησης από την διαδικασία του Προέδρου της Βουλής και των υπόλοιπων πέντε αρχαιότερων βουλευτών.

Κατά την συζήτηση στην Ολομέλεια, έγινε λόγος για σκοπιμότητες πίσω από την δημοσιοποίηση της λίστας, ενώ ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, κατέθεσε πρόταση για διερεύνηση του τρόπου διαμόρφωσης της λίστας για να αποδοθούν ενδεχόμενες ευθύνες σε όσους την συνέταξαν.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι φαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια από κάποιους να εκφοβίσουν βουλευτές μέσω της σπίλωσης του κύρους και της αξιοπρέπειας τους.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, εξέφρασε λύπη και ντροπή για όσα συμβαίνουν στη Βουλή και σημείωσε ότι η λίστα περιέχει δάνεια 100 και 200 ευρώ αλλά ξεχνούν κάποιοι τα εκατομμύρια που διέφυγαν στο εξωτερικό κατά την κλειστή περίοδο. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ τάχθηκε σε όλα τα νομοσχέδια ενάντια στα συμφέροντα των τραπεζών.

Στην αποκάλυψη ότι η θυγατέρα της Χρυστάλας Γιωρκάτζη εκπροσωπούσε τον κ. Βγενόπουλο την περίοδο που η κ. Γιωρκάτζη ήταν στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας, προέβηκε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σωρηδόν δηλώσεις βουλευτών και αξιωματούχων

Ο ένας μετά τον άλλο βουλευτές και άλλοι αξιωματούχοι προβαίνουν από το πρωί σε δηλώσεις εξηγώντας την θέση τους καθώς το όνομα τους περιλαμβάνεται στην λίστα. Μετά τους Μαρίνο Σιζόπουλο, Ηλία Μυριάνθους, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, Πανίκο Λεωνίδου και Χαράλαμπο Θεποπέμπτου, σήμερα δηλώσεις έκαναν άλλοι βουλευτές και αξιωματούχοι.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Υπουργός Μεταφορών δηλώνει ότι πληροφορήθηκε ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζη. Ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν «υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα».

Ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου δήλωσε στη Βουλή ότι το δάνειο ύψους 120 χιλιάδων ευρώ έχει εξοφληθεί, πως ήταν πλήρως εξυπηρετούμενο και αναφέρεται στην δήλωση του για το πόθεν έσχες. Κατέθεσε πιστοποιητικό βεβαίωσης και πιστά αντίγραφα λογαριασμών για την πληρωμή των δόσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, διαβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του στην Βουλή ότι το δάνειο του ύψους 60.000 ευρώ, που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα Γιωρκάτζιη, είναι εξυπηρετούμενο και έχει προπληρωμένες δόσεις μέχρι το 2024, ενώ λήγει το 2026.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού εκφράζει έκπληξη για την συμπερίληψη του ονόματος του στην λίστα σημειώνοντας ότι πρόκειται για δάνειο που δεν είναι δικό του και προφανώς πρόκειται για λάθος ή συνωνυμία.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κώστας Κωνσταντίνου, δήλωσε στην Βουλή ότι είχε συνάψει ο ίδιος και η οικογένεια του δάνειο μερικών εκατοντάδων χιλιάδων λιρών για το οποίο δεν του χαρίστηκε τίποτα, ενώ επιβλήθηκαν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Διερωτήθηκε προς τι η αρχική στόχευση του ιδίου, του κ. Κουλία και της Σκεύης Κουκουμά. Αποκάλυψε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι βουλευτές του ΔΗΣΥ, Γιώργος Γεωργίου και Ζαχαρίας Ζαχαρίου δεν θα διεκδικήσουν ξανά το αξίωμα του βουλευτή.

Γραπτές δηλώσεις έκαναν και βουλευτές του ΑΚΕΛ. Η Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να επωφεληθεί από τις νομοθεσίες για ΜΕΔ που ψήφισε η Βουλή, αφού αυτές αφορούσαν προστασία πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, ενώ το δάνειο που την αφορά είναι γεωργικό και το είχε κληρονομήσει από τον αποθανόντα πατέρα της.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, δήλωσε το όνομα του, είναι στη λίστα για το συνολικό ποσό των 1,292 ευρώ και 91 σεντ, το οποίο αφορά υπερβάσεις σε δύο πιστωτικές κάρτες που έχουν εξοφληθεί πριν περίπου 18 μήνες και σήμερα οι λογαριασμοί αυτοί δεν παρουσιάζουν ούτε υπερβάσεις ούτε καθυστερήσεις.

Ο Άριστος Δαμιανού, δήλωσε πως στη Λίστα περιλαμβάνεται ένα όντως μη εξυπηρετούμενο δάνειο, το οποίο όμως αφορά δάνειο νομικού προσώπου ιδιοκτησίας πρώην συναδέλφων του δικηγόρων που ήταν οι πρωτοφειλέτες και πως είναι ξένο προς τον ίδιο από το 2013.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χριστάκης Τζιοβάνη αναφέρει ότι όλες οι δανειακές υποχρεώσεις του ομίλου Giovani που αναφέρονται στη λίστα Γιωρκάτζη, αποπληρώνονται σύμφωνα με τις ρυθμίσεις των τραπεζών και εξυπηρετούνται με συνέπεια.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Γιώργος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι εκφράζει έκπληξη καθώς μια εκ των εταιρειών , στην οποία είναι μέτοχος περιλαμβάνεται στην λίστα Γιωρκάτζη. Παρουσίασε επίσημη επιστολή από την Τράπεζα ότι η εταιρεία αυτή δεν διαθέτει μη εξυπηρετούμενο δάνειο.

Το δάνειο του ύψους 11,266 ευρώ, είναι εξυπηρετούμενο δήλωσε ο τέως βουλευτής και νυν ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ και  Γιώργος Γεωργίου.

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής έστειλε το πρωί ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος, γνωστοποιώντας ότι περιλαμβάνεται το όνομα του στην λίστα και αναφέρει ότι θα του αποστείλει την επικαιροποιημένη την σχέση του με τα τραπεζικά ιδρύματα σημειώνει ότι η δημοσιοποίηση της παραβιάζει τους νόμους για τα προσωπικά δεδομένα.

Δημήτρης Στρατής