Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας που μεταδόθηκε από το δίκτυο Αλ-Μανάρ, εξέφρασε για πρώτη φορά απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νασράλα δήλωσε ότι η Κύπρος θα θεωρηθεί στόχος της Χεζμπολάχ σε περίπτωση που επιτρέψει τη χρήση των αεροπορικών και στρατιωτικών εγκαταστάσεών της από το Ισραήλ για επιθέσεις κατά του Λιβάνου. Παράλληλα, ανέφερε πιθανούς στόχους στο Ισραήλ και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χερσαίας επίθεσης στη Γαλιλαία.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση οφείλει να προειδοποιηθεί ότι εάν διαθέσει τα κυπριακά αεροδρόμια και στρατιωτικές βάσεις στο Ισραήλ για να στοχεύσει τον Λίβανο, τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση θα είναι μέρος του πολέμου και οι δυνάμεις της Αντίστασης (σ.σ. οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ) θα αντιμετωπίσουν την Κύπρο ως παράγοντα που συμμετέχει στον πόλεμο», δήλωσε ο ηγέτης της Χεζμπολάχ.

Στη χθεσινή του ομιλία, ο Νασράλα αναφέρθηκε σε ένα βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωσή του, το οποίο παρουσιάζει πιθανούς στόχους στο βόρειο Ισραήλ, με έμφαση στην πόλη της Χάιφας. Ανέφερε ότι η Χεζμπολάχ διαθέτει πολύ περισσότερο βιντεοσκοπημένο υλικό με στόχους στο Ισραήλ, προερχόμενο όχι μόνο από drone, αλλά και από πρόθυμους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ που παρείχαν βοήθεια. Επίσης, δήλωσε ότι η οργάνωση διαθέτει έως και 130.000 μαχητές έτοιμους για μάχη, υπογραμμίζοντας ότι δεν αποκλείεται σενάριο χερσαίας επίθεσης στη Γαλιλαία.

Πληροφορίες για ισραηλινό τελεσίγραφο προς τη Χεζμπολάχ

Στο ισραηλινό διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες ότι το Ισραήλ έθεσε τελεσίγραφο στη Χεζμπολάχ, απαιτώντας την οικειοθελή απόσυρση της από τον Νότιο Λίβανο και πέραν του ποταμού Λιτάνι έως την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιουνίου. Σε διαφορετική περίπτωση, το Ισραήλ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εισβολής στον Νότιο Λίβανο. Το τελεσίγραφο φέρεται να διαβιβάστηκε από τον Αμερικανό διαμεσολαβητή Άμος Χόχσταϊν, ο οποίος βρισκόταν στη Βηρυτό και επέστρεψε στο Τελ Αβίβ μεταφέροντας την απάντηση του Λιβάνου, χωρίς να αποκαλυφθεί το περιεχόμενό της. Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ούτε διαψεύσθηκαν επίσημα από το Ισραήλ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ