Στην ελληνική πρωτεύουσα, με την έπαρση της Γαλανόλευκης στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, άνοιξε και επίσημα στις 8 το πρωί, το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

Ένας εορτασμός που, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών τις οποίες επιβάλλει η πανδημία, θα έχει περιορισμούς, αλλά δεν θα στερηθεί της λαμπρότητας που απαιτεί η επέτειος για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.

Στην τελετή έπαρσης της σημαίας στην Ακρόπολη, ήταν παρόντες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Τον εθνικό ύμνο έψαλε η διεθνούς φήμης σοπράνο, Αναστασία Ζαννή.

Δύο ώρες νωρίτερα, στην Αθήνα, με έναν άλλο ιδιαίτερο συμβολισμό και σε μια ιδιαίτερα συμβολική ώρα, σηματοδοτήθηκε η έναρξη των σημερινών εορτασμών για την επέτειο των 200 ετών.

Στις 06.21 το πρωί, έγιναν 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού, κάτι που θα επαναληφθεί άλλες δυο φορές μέσα στην ημέρα. Στις 08:31 θα γίνουν άλλες 21 χαιρετιστήριες βολές και στις 18:41, επίσης 21 βολές.

Στις 08:30, έγινε η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου Β’, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στις 09:20 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους ξένους ηγέτες, θα ακολουθήσει ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων και επιθεώρηση τιμητικού αγήματος.

Η στρατιωτική παρέλαση

Φυσικά, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου στην Αθήνα, θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και η οποία φέτος – σύμφωνα και με το ΓΕΕΘΑ – έχει στόχο να εκπέμψει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση για την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να διασφαλίσουν την εθνική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ως άξιοι συνεχιστές των ηρώων του 1821.

Οι εορτασμοί στην Κύπρο

Στην Κύπρο, ο επίσημος εορτασμός της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 διοργανώνεται από το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την Επιτροπή Εορτασμών Κύπρου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 το απόγευμα και θα προβάλλεται τηλεοπτικά από το Κρατικό Κανάλι, αφού οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν όπως η εκδήλωση διεξαχθεί στην παρουσία κοινού.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου, καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο, Θεοχάρης Λαλάκος. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο καθηγητής Πασχάλης Κιτροµηλίδης, ακαδημαϊκός, με θέμα «Ο Οραματισμός της Ελευθερίας».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα προβληθεί, επίσης, σύντομο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Κύπρος 1821-2021», σε σκηνοθεσία Μιχάλη Γεωργιάδη. Η εκδήλωση θα κλείσει με μουσικό πρόγραμμα από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, στο πλαίσιο του οποίου θα ακουστεί σε πρώτη εκτέλεση το έργο για βαρύτονο και ορχήστρα εγχόρδων «Της Κύπρου Φως του Εικοσιένα», του Κωνσταντίνου Στυλιανού, σε ποίηση Κυριάκου Χαραλαμπίδη.

Εξάλλου, η Δοξολογία της ημέρας θα τελεστεί από τον ιερό ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία, με ομιλητή τον Έλληνα Πρέσβη, Θεοχάρη Λαλάκο, στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αδάμου Αδάμου, ο οποίος θα είναι Προεδρεύων της Δημοκρατίας και του υπουργού Παιδείας, Πρόδρομου Προδρόμου.