Οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεδριάσουν σήμερα μέσω βιντεοδιάσκεψης για να εξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση λόγω COVID-19. Θα συζητήσουν επίσης το θέμα των διατλαντικών σχέσεων με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται επίσης η ενιαία αγορά, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις με τη Ρωσία και ο διεθνής ρόλος του ευρώ. Ως πρώτο θέμα της ατζέντας οι 27 θα αξιολογήσουν τη διάθεση των εμβολίων και την επιδημιολογική κατάσταση και θα επιδιώξουν τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης.

«Όσον αφορά την COVID, ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να ενταθούν οι διεξαγόμενες εργασίες για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων, την αύξηση της παράδοσής τους και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και προβλεψιμότητας του εφοδιασμού. Επιπλέον, θα συζητήσουμε για τα πιστοποιητικά COVID και τη διεθνή διάσταση», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης.

Η αύξηση της παραγωγής εμβολίων είναι η βασικότερη προτεραιότητα της ΕΕ και επ’ αυτού θα συζητήσουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ενώ ταυτόχρονα θα δώσουν την εντολή στο Συμβούλιο των κρατών μελών να προχωρήσει με γρήγορο ρυθμό στην τεχνική διαδικασία προετοιμασίας για την πρόταση της Κομισιόν για το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο ίδιος εξήγησε ότι δεν αναμένεται άλλη απόφαση για το πιστοποιητικό, αλλά εντολή στο Συμβούλιο για επιτάχυνση της διαδικασίας. «Δεν είναι δουλειά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μπει στις τεχνικές λεπτομέρειες», εξήγησε.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση την έκθεση του Υπάτου Εκπρόσωπου και της Κομισιόν σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τον Δεκέμβριο του 2020.

«Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο, θα εξετάσουμε, ενόψει της συνάντησής μας τον Ιούνιο, την εντατικοποίηση της συνεργασίας μας με την Τουρκία κατά τρόπο σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο», αναφέρει ο Σ. Μισέλ στην επιστολή του.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο δήλωσε ότι οι 27 θα υπενθυμίσουν τα συμπεράσματα του Δεκεμβρίου για τη διπλή προσέγγιση. Ανέφερε ότι είδαμε βελτίωση στην Αν. Μεσόγειο, αλλά ταυτόχρονα επιδείνωση στο εσωτερικό (θεμελιώδη δικαιώματα και κράτος δικαίου).

Ο ίδιος εξήγησε ότι στη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα περιέχεται ως προς την εφαρμογή της θετικής ατζέντας αιρεσιμότητα που σχετίζεται με το Κυπριακό, τις συνομιλίες με την Ελλάδα, και την εσωτερική κατάσταση γύρω από το κράτος δικαίου. Στο τραπέζι θα τεθεί και το μεταναστευτικό εξήγησε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

Στόχος του κειμένου της κοινής δήλωσης πρέπει να είναι ένα συνολικό θετικό μήνυμα, με μια αναφορά και στο μεταναστευτικό, θέμα που ούτως ή άλλως είναι στο τραπέζι, αλλά να καταγράφεται και η αιρεσιμότητα των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με έτερο διπλωμάτη κράτους μέλους που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η έκθεση Μπορέλ έγινε όντως γενικά καλώς αποδεκτή παρά το ότι λείπει το casus belli. Σημείωσε ότι δεν έχει νομική ισχύ, αλλά είναι βάση συζήτησης για τη λεγόμενη διττή προσέγγιση.

Όπως επίσης είπε ο στόχος παραμένει να υπάρχει η πιθανότητα των κυρώσεων ισχυρή. Καλό θα ήταν οι κυρώσεις (ως εναλλακτικές λύσεις) να περιγράφονται και γραπτώς για να ξέρει και η Τουρκία τι ενδέχεται να αντιμετωπίσει, ανέφερε.

«Ελπίζουμε στο 3ο κείμενο σοβαρή αναφορά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και σύμβαση Κωνσταντινούπολης, παρότι 6 χώρες στην ΕΕ δεν την έχουν επικυρώσει».

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη η αιρεσιμότητα και ο αναστρέψιμος χαρακτήρας της θετικής ατζέντας, κάτι που όπως είπε ο διπλωμάτης μπήκε στο 2ο προσχέδιο.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία επί των προσχεδίων της δήλωσης του Συμβουλίου ενδέχεται η λύση που θα επιλεγεί να είναι να εκδοθεί δήλωση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ,

«Όσον αφορά τη Ρωσία, προτείνω να προστεθεί ένα ενημερωτικό σημείο.Θα σας κοινοποιήσω επίσης τα αποτελέσματα των τελευταίων επαφών μου με τον Πρόεδρο Πούτιν πριν από τη διεξαγωγή μιας περισσότερο στρατηγικής συζήτησης επί του θέματος κατά την προσεχή μας σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με φυσική παρουσία», σημειώνει o Σ. Μισέλ σε σχέση με τη Ρωσία στην επιστολή του.

Ακολούθως οι 27 θα συζητήσουν το θέμα των διατλαντικών σχέσεων με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συμμετάσχει στη βιντεοδιάσκεψη την Πέμπτη το βράδυ στις 20:45 (ώρα Βρυξελλών).

Επιπλέον, οι 27 θα συζητήσουν στη συνέχεια τις βασικές προτεραιότητες για την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θα εξετάσουν το θέμα της Ψηφιακής Πυξίδας, μαζί με τους στόχους για το 2030, καθώς και τις εργασίες σχετικά με την ψηφιακή φορολογία.

«Η πανδημία COVID-19 κατέστησε ακόμη πιο έντονη την ανάγκη της ψηφιακής μας μετάβασης και επιτακτικότερη την ανάγκη για μια ανθεκτική ευρωπαϊκή βιομηχανία. Μας έδειξε επίσης, για άλλη μια φορά, πόσο ζωτικής σημασίας είναι η ενιαία αγορά για τις οικονομίες μας», αναφέρει.

«Θα αναπτύξουμε περαιτέρω την προσέγγισή μας για τα θέματα αυτά μετά από τις συζητήσεις μας του περασμένου φθινοπώρου», προσθέτει.

Ως προς την ψηφιακή διάσταση «θέλουμε να ενισχύσουμε τις φιλοδοξίες μας. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της οικοδόμησης της ψηφιακής μας αυτονομίας και της διατήρησης μιας ανοικτής οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν θα μείνει κανείς στο περιθώριο», σημειώνει ο Σ. Μισέλ.

Η βιντεοδιάσκεψη θα ξεκινήσει την Πέμπτη στις 13:00 με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από έκθεση του Πρωθυπουργού Κόστα όσον αφορά τις εργασίες στο Συμβούλιο, οι 27 θα εξετάσουν το θέμα της πανδημίας, τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία.

Την Παρασκευή η βιντεοδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 9:30 με αντικείμενο το οικονομικό και ψηφιακό θεματολόγιο. Στην επόμενη βιντεοδιάσκεψη σε διευρυμένη σύνθεση συνόδου κορυφής για το ευρώ, θα συμμετάσχουν οι Πρόεδροι της ΕΚΤ και του Eurogroup για να συζητήσουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ. Με μεγάλη μου χαρά θα σας δω όλους.

Πηγή: ΚΥΠΕ