Τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Η συνάντηση θα γίνει στην Ουκρανική πόλη Λβίβ και στο επίκεντρό της αναμένεται να είναι οι εξαγωγές σιτηρών από τα λιμάνια της Ουκρανίας.
Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ δήλωσε ότι ο κύριος Γκουτέρες θα συζητήσει με τον Ουκρανό πρόεδρο την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, αλλά και το ζήτημα της εύρεσης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Την Παρασκευή ο Αντόνιο Γκουτέρες θα επισκεφθεί το λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα και το Σάββατο το συντονιστικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο επιβλέπει τις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Συνεχίζεται η εξαγωγή των ουκρανικών σιτηρών

Πάνω από μισό εκατομμύριο τόνοι σιτηρά εξήχθησαν από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας από τις αρχές Αυγούστου, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.
Αφότου κλείστηκε συμφωνία στα τέλη του περασμένου μήνα για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές, έχουν εγκριθεί 36 διελεύσεις, διευκρίνισε ο ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι 21 πλοία αναχώρησαν από ουκρανικά λιμάνια προς την κατεύθυνση του Βοσπόρου και 15 πέρασαν το στενό προς της κατεύθυνση της σπαρασσόμενης από τον πόλεμο χώρας.
Συνολικά 27 φορτηγά πλοία ερευνήθηκαν στην Τουρκία, δυνάμει της συμφωνίας.
Υπολογίζεται ότι πάνω από 20 εκατ. τόνοι σιτηρά και άλλα προϊόντα έχουν αποκλειστεί στην Ουκρανία αφότου άρχισε ο πόλεμος