Το μήνυμα ότι ο αγώνας για την υλοποίηση της πάγιας θέσης της ιατρικής κοινότητας, που αφορά στη νομοθετική κατοχύρωση της εκπροσώπησης των ιατρών στο Διοικητικό ΣΥμβούλιο του ΟΑΥ, μέσω του θεσμικού τους φορέα που είναι ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, όχι μόνο θα συνεχισθεί αλλά θα ενταθεί, έστειλε την Πέμπτη ο Πρόεδρος του ΠΙΣ, Πέτρος Αγαθαγγέλου

Σε γραπτή δήλωσή του ο Δρ. Αγαθαγγέλου αναφέρει πως ο διορισμός του στο ΔΣ του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας «θα αποτελούσε μια ευκαιρία να αρθεί μια αδικία εις βάρος τον ιατρών, που δεν έχουν θεσμική εκπροσώπηση στο ΔΣ, σε αντίθεση με όλα τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη», σημειώνοντας ότι αυτός ο διορισμός «θα έδινε φωνή στην ιατρική κοινότητα, η οποία μέσω του θεσμικού της αντιπροσωπευτικού φορέα, του ΠΙΣ, θα μπορούσε να συμβάλει εποικοδομητικά στην επίλυση πολλών διαπιστωθέντων προβλημάτων στη λειτουργία του ΓεΣΥ».

Εκφράζει την απογοήτευσή του για την απόφαση του ΚΕΒΕ να ανακαλέσει την εισήγηση του για διορισμό του ως μέλος του ΔΣ του ΟΑΥ, ωστόσο, σημειώνει ότι «οι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του ΚΕΒΕ είναι σεβαστές».

Εξάλλου, ευχαριστεί δημόσια την ΟΕΒ για τη συνεχή της στήριξη στο έργο που επιτελούν οι ιατροί και για τη συνέπεια που επιδεικνύει στις θέσεις της. 

Αναφερόμενος στα χθεσινά γεγονότα (27 Ιουλίου 2022), ο Δρ. Αγαθαγγέλου ξεκαθαρίζει ότι πριν από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του ΚΕΒΕ για απόσυρση της εισήγησης για το διορισμό του, είχε ενημερώσει εγγράφως το ΚΕΒΕ, ότι ως θέμα αρχής δεν είχε την οποιαδήποτε πρόθεση να απορρίψει το διορισμό και ότι η ευθύνη για απόσυρση της εισήγησης θα έπρεπε να αναληφθεί από το ίδιο το ΚΕΒΕ εγγράφως.  

«Είναι γι’ αυτό», προσθέτει, «που θα ήθελα να καλέσω όσους έχουν προτρέξει και όσους έχουν παρουσιάσει ή αναπαράγει αναληθώς την επιστολή μου προς το ΚΕΒΕ (η οποία διέρρευσε στα ΜΜΕ) ως δήθεν απάντηση στην απόφαση του, όπως αποκαταστήσουν την αλήθεια για σκοπούς αποφυγής περαιτέρω παραπλάνησης της κοινής γνώμης».

Τονίζει εκ νέου ότι «ο υγιής πνεύμονας  του ΓεΣΥ είναι και θα παραμείνει η ιατρική κοινότητα», υπογραμμίζοντας ότι «με προστατευτική ασπίδα το Ιπποκρατικό ήθος, θα συνεχίσω να προστατεύω την επιστημονική αξία και το κοινωνικό κύρος του ιατρού-επιστήμονα, ακόμη και με προσωπικό κόστος».

Σύμφωνα με τον Πέτρο Αγαθαγγέλου «ο αγώνας για ποιοτική υγεία στον ασθενή, προστασία της συνεισφοράς του φορολογούμενου πολίτη, διασφάλιση εποπτικού ελέγχου και διαφάνειας στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και πράξεων εντός του συστήματος, για το σεβασμό στο ασθενή και τη διασφάλιση της επιστημονικής αξιοπρέπειας στον γιατρό, μακριά από σκοπιμότητες, συνεχίζεται».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι «στον τομέα της υγείας δεν χωρούν φαινόμενα ανήθικης επικοινωνιακής τακτικής και υπονόμευσης», συμπληρώνοντας ότι «οι αλήθειες που ενοχλούν είναι υπεράνω των συκοφαντιών που προφανώς κάποιους βολεύουν».

Τέλος, αναφέρει ότι θα επιδιωχθούν άμεσα να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ώστε να αναδείξουν με επιχειρήματα την ανάγκη της ενεργούς και νομικά κατοχυρωμένης συμμετοχής των ιατρών στο ΔΣ του ΟΑΥ.