Στην επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, Μίροσλαβ Γιέτζια, μεταξύ 27 και 29 Αυγούστου αναφέρθηκε ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης δέσμευσης των Ηνωμένων Εθνών με τα μέρη για τη αναζήτηση κοινού εδάφους για την πορεία του Κυπριακού ζητήματος προς τα εμπρός. Ο κ. Γιέτζια θα βρίσκεται από σήμερα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου στην Τουρκία για επαφές με τις αρχές, είπε.

Μιλώντας κατά την χθεσινή απογευματινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη και απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες του Βοηθού ΓΓ στην Κύπρο, ο κ. Ντουζαρίκ είπε ότι ο κ. Γιέτζια συναντήθηκε χωριστά με τον Ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, καθώς και με εκπροσώπους τους.

Σημείωσε ότι συζητήθηκαν επίσης οι πρόσφατες εξελίξεις επί τους εδάφους και επιχειρησιακά ζητήματα που σχετίζονται με την εντολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο).

Ανέφερε ακόμη ότι ο κ. Γιέτζια επισκέφθηκε τον τομέα τέσσερα της ειρηνευτικής αποστολής, όπου συναντήθηκε με τους ειρηνευτές του ΟΗΕ, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωσή τους στην υπηρεσία τους. Ο κ. Ντουζαρίκ είπε ακόμη ότι ο κ. Γιέτζια, επισκέφθηκε και την Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Τέλος, δήλωσε ότι ο κ. Γιέτζια θα μεταβεί στην Άγκυρα για συναντήσεις με τις εκεί αρχές από τις 30 Αυγούστου έως την 1 Σεπτεμβρίου.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρξε κάποια πρόοδος για τον επίμαχο δρόμο στην ουδέτερη ζώνη μετά τις ενέργειες των Τουρκοκυπρίων και αν ο Γενικός Γραμματέας σχεδιάζει να συναντηθεί ξανά με Ελληνοκύπριο και Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο κ. Ντουζαρίκ απάντησε ότι θα κρατούν ενήμερους τους δημοσιογράφους για όποιες συναντήσεις μπορεί να γίνουν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. «Δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με αυτήν την κατάσταση απ’όσο γνωρίζω» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ