Ενώπιον του Εφετείου, τέθηκε σήμερα η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, σε σχέση με την προσωποκράτηση των υπόπτων, για την υπόθεση απόπειρας φόνου, εναντίον του 34χρονου Δημήτρη Ανδρονίκου, που διαπράχθηκε το μεσημέρι της 23ης Απριλίου στην Ανθούπολη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη δέκα προσώπων, στη βάση ισχυρισμών πληροφοριοδότη, ο οποίος ενέπλεξε τους υπόπτους στην υπόθεση.

Οι δικηγόροι των συλληφθέντων προσέφυγαν στο Εφετείο επιχειρώντας να ακυρώσουν τα επίδικα διατάγματα κράτησης των πελατών τους, με σειρά νομικών επιχειρημάτων.

Κατά την σημερινή δικάσιμο στο Εφετείο ο Βίκτωρας Ακάμας συνήγορος του πρώτου υπόπτου, ανέφερε μεταξύ άλλων, πως το Πρωτόδικο Δικαστήριο, δεν εφάρμοσε τα κριτήρια που δημιουργούν εύλογη υπόνοια, παραπέμποντας στη σχετική νομολογία και αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Είπε ότι «υπήρχε μαρτυρία πως ο πελάτης του, σε σύντομο χρόνο βρέθηκε για φαγητό με τον ύποπτο τέσσερα και άλλα δύο πρόσωπα. Ουδεμία συσχέτιση όμως, με την διάπραξη αδικημάτων». Υπέδειξε παράλληλα στο Δικαστήριο πως αφέθηκαν ελεύθερα πρόσωπα τα οποία ο πελάτης του, σύμφωνα με την Αστυνομία, προέτρεψε να βρουν όπλο.

Από την πλευρά του, ο Αγαθοκλής Κορέλλης, δικηγόρος του δεύτερου υπόπτου παρέπεμψε το Εφετείο σε σχετική απόφαση, όπου υποδείχθηκε πως δεν αρκεί μια γενική πληροφορία και συμπεράσματα, αλλά χρειάζονται απτά στοιχεία που να δημιουργούν εύλογη υπόνοια.

«Όπως είναι διάχυτο στα πρακτικά, ενόρκως ο ανακριτής ανέφερε πως δεν γνωρίζει πως ήρθαν εις γνώση του πληροφοριοδότη αυτές οι πληροφορίες», είπε ο κ. Κορέλλης. Σε ό,τι αφορά την Δικαστή που έλαβε την πρωτόδικη απόφαση για την διαδικασία προσωποκράτησης ότι θα έπρεπε να εξαιρεθεί αφού άσκησε κρίση, δεδομένου πως ήταν η ίδια που εξέδωσε τα εντάλματα σύλληψης.

Ακολούθως, ο δικηγόρος Αντρέας Αντρέου, που εκπροσωπεί τον τέταρτο ύποπτο συμφώνησε με τους προηγούμενου σημειώνοντας ότι η Αστυνομία είναι αυτή που πρέπει να αξιολογεί πληροφορίες και έχει την ευθύνη να τις μετατρέψει σε μαρτυρία».

Εκ διαμέτρου αντίθετη, ήταν η θέση της κατηγορούσας Αρχής, με την εκπρόσωπο της Εισαγγελίας, Αντιγόνη Μιχαήλ, να αναφέρει πως ορθά το Δικαστήριο δεν εξαιρέθηκε από τη διαδικασία. Σε ότι αφορά το ζήτημα του πληροφοριοδότη, ανέφερε πως δεν υπάρχει αποσύνδεση του συνδετικού κρίκου των πληροφοριών, λόγω της απόφασης να αφεθούν ελεύθεροι οι τρεις, αφού στην οικία του ενός βρέθηκε άδειο κουτί σφαιρών, εννέα χιλιοστών.

Παρέπεμψε στις πληροφορίες, που δόθηκαν και τεκμήρια που εντοπίστηκαν, μεταξύ αυτών και χρηματικό ποσό, προσθέτοντας πως με βάση τα τεκμήρια και τις πληροφορίες, ορθά το Δικαστήριο έκδωσε το διάταγμα προσωποκράτησης.

Το Εφετείο, αφού άκουσε όλες τις πλευρές, διέκοψε και θα επανέλθει εντός της ημέρας για να ανακοινώσει την απόφαση του.