Η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ φαίνεται ότι έχει επιλέξει ένα μοναχικό δρόμο στη διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, δήλωσε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σημείωσε ακόμα, ότι πολλά που αφορούν στο μέλλον της ΕΕ, θα κριθούν από την διαχείριση των επιπτώσεων της πανδημίας και το κατά πόσο θα στηριχθούν τα κράτη μέλη την επομένη της κρίσης.

Ειδικότερα, όσον αφορά το άνοιγμα των αεροδρομίων, ο υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι εάν δεν υπάρξει με κοινή προσέγγιση από την πλειοψηφία των κρατών μελών, δεν θα έχει νόημα το άνοιγμα των αεροδρομίων της Κύπρου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι συζητείται μια κοινή προσέγγιση με άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, ωστόσο όπως έχουν τα δεδομένα κανένας δεν μπορεί μετά βεβαιότητας να προβλέψει τι θα γίνει.

Πρόσθεσε δε ότι γίνονται και προσπάθειες για σύναψη διμερών συμφωνιών και με χώρες εκτός ΕΕ.

Λευτέρης Χριστοφόρου: Η στάση των ισχυρών χωρών ενισχύει τον Ευρωσκεπτικισμό

Για «οστικό κύμα απογοήτευσης» ανάμεσα στους πολίτες των κρατών της ΕΕ, έκανε λόγο ο ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Λευτέρης Χριστοφόρου.

Επέκρινε έντονα τις ισχυρές οικονομικά χώρες όπως η Γερμανία, σημειώνοντας ότι στην ουσία ενισχύουν με τη στάση τους τον Ευρωσκεπτικισμό.

Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ: Δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νιαζί Κιζίλγκιουρεκ, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Σημείωσε ακόμα ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση από την συνάντηση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με τους προέδρους των Ευρωπαϊκών ομάδων, δεν έχει προκύψει κάτι νεότερο περί οικονομικής βοήθειας στα κράτη μέλη μέχρι το τέλος Μαΐου.

Ελένη Θεοχάρους: Θα υπάρξουν φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν έντονες φυγόκεντρες τάσεις στην ΕΕ, η πρώην ευρωβουλεύτης και πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους.

Εκτίμησε ακόμα ότι μια μεγάλου μεγέθους οικονομική κρίση θα επέλθει μετά την παρέλευση της πανδημίας του κορωνοϊού, κάτι που ίσως απειλήσει το ίδιο το μέλλον της ΕΕ.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Χρειάζονται συμμαχίες από τις χώρες του νότου

Με βάση της προβλέψεις της Κομισιόν που δημοσιεύθηκαν σήμερα προβλέπεται ότι θα υπάρξει ύφεση 9,7% για το 2020 σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε στο Κανάλι 6, ο εκ των αντιπροέδρων του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.

11 από τα 19 κράτη μέλη του Eurogroup, ανάμεσα τους και η Κύπρος και η Ελλάδα στηρίζουν, όπως είπε, την ιδέα της έκδοσης Ευρωομολόγων. Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα ανέμενε και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη αλλά και από τον

Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να είναι πιο μαχητικοί και να διαφωνήσουν δημόσια για το θέμα, με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ.
Χρειάζονται, τόνισε, συμμαχίες από τις φτωχότερες χώρες του νότου για να προχωρήσει μπροστά το οικοδόμημα της ΕΕ.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, σημείωσε ότι διανύουμε την τρίτη κατά σειρά κρίση στην οποία η ΕΕ δεν δείχνει την απαιτούμενη αλληλεγγύη, μετά τις κρίσεις του 2008 και 2016.

Όλες οι χώρες όπως είπε, πλήττονται από έναν εξωγενή παράγοντα όπως είναι ο κορωνοϊός, κάτι που επιβάλει την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών.  Ακόμα και μέσα στην Γερμανία, σημείωσε, εντείνονται οι φωνές ότι θα πρέπει να γίνει πιο αλληλέγγυα.

Ιερόθεος Παπαδόπουλος: Πρέπει να συμφωνήσουν όλες οι χώρες της ΕΕ για την έκδοση Ευρωομολόγου

Ο Ιερόθεος Παπαδόπουλος Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ανέφερε ότι σε ζητήματα όπως η παιδεία και η υγεία τον πρώτο λόγο έχουν τα κράτη μέλη και όχι η ΕΕ, και πρόσθεσε ότι για πρώτη φορά βιώνουμε τόσο πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ανέφερε ότι η κρίση αυτή είναι μια ευκαιρία για να εξέλθει η ΕΕ ακόμα πιο δυνατή. Αναφέρθηκε στην παγκόσμια προσπάθεια της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φοντερλάιεν να συλλεχθεί το ποσό των 7,5 δις ευρώ, για στήριξη της προσπάθειας για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Απέρριψε τα περί έλλειψης αλληλεγγύης από την ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν ευθύνονται οι Βρυξέλλες γιατί τα κράτη μέλη δεν διέθεταν αναλώσιμα.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των Ευρωομολόγων, υπέδειξε ότι υπάρχουν χώρες που επιθυμούν την αμοιβαιότητα του χρέους και άλλες δεν το επιθυμούν. Θα πρέπει εξήγησε να συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη για να προχωρήσει η έκδοση του Ευρωομολόγου.