Το πώς φανταζόμαστε το μέλλον καθορίζει και πως κοιτάζουμε το παρελθόν, τόνισε στο Κανάλι 6 και στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» ο Τουρκοκύπριος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ μακριά από το να λάμψει η αλήθεια και από την αναγνώριση βίαιων πράξεων που διαπράχθηκαν από εθνικιστές και στις δύο κοινότητες.

Ο κ. Κιζίλγκιουρεκ υπέδειξε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πολιτικές ελίτ στις δύο κοινότητες δεν είχαν και δεν φαίνονται να έχουν όραμα για την κοινή συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια κοινή πατρίδα.

«Όλοι μας έχουμε ευθύνη να ζήσουμε ξανά μαζί σ’ αυτή τη χώρα και χρειάζεται πολιτική που να στοχεύει στην μόνιμη ειρήνη», είπε.

Υπάρχει, σημείωσε, συλλογική ευθύνη αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα είναι η αναγνώριση των συμβάντων γι’ αυτό χρειάζονται οι επιτροπές ειρήνης που υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, όπου επιτρέπεται στους δράστες να δηλώσουν τι έχουν πράξει χωρίς να υποστούν τιμωρία αλλά με σκοπό να υπάρξει μετάνοια.

Γιώργος Λιασής: Δεν ζητούμε εκδίκηση αλλά να δείξουν μεταμέλεια

Στο πλαίσια της εκπομπής μίλησε και Ο Γιώργος Λιασής που επέζησε του μακελειού στο Παλαίκυθρο όπου Τουρκοκύπριοι σκότωσαν τα περισσότερα μέλη της οικογένειας του. «Όπως έχω πει αρκετές φορές εμείς επιζητούμε να μάθουμε τα κίνητρα για δολοφονία 17 αμάχων από τους 21 μέσα σε ένα σπίτι» ανέφερε.

«Δεν ζητάμε εκδίκηση ούτε φυλακή θέλουμε να τους βάλουμε. Αυτό που θέλουμε είναι να έρθουν να μας πουν εάν έχουν επιδείξει μεταμέλεια», σημείωσε ο Γιώργος Λιασής και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να συγχωρέσει τους δολοφόνους της οικογένειας του γιατί εν συνειδήσει έχουν σκοτώσει κόσμο που δεν τους έφταιγε σε τίποτα.

Π. Σουπουρής: Χωρίς συγχώρεση δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στο μέλλον

Ο Πέτρος Σουπουρής που επίσης έχασε τους οικείους του κατά το μακελειό στο Παλαίκυθρο τόνισε ότι χρωστούμε στα παιδιά όλων των Κυπρίων, να ζήσουμε με ειρήνη χωρίς ξένα στρατεύματα στην Κύπρο.

«Εάν δεν συγχωρέσουμε και εάν δεν ξεχάσουμε αυτά τα εγκλήματα τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε προς το μέλλον», είπε ο κ. Σουπουρής.

«Έχουν περάσει πολλά χρόνια, δεν με ενοχλεί αν θα απολογηθούν ή όχι», ανέφερε ακόμα. Σημείωσε ότι τα θύματα του πολέμου δεν θέλουν να βιώσουν ξανά τα ίδια γεγονότα και υπέδειξε ότι «ο πόλεμος έχει αρκετούς ήρωες αλλά όχι νικητές οπόταν εάν πραγματικά θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να βρούμε μια λύση με την οποία θα φύγουν τα ξένα στρατεύματα, κυρίως ο Τούρκικος στρατός».