Νέο θρομβοεμβολικό επεισόδιο μετά από εμβολιασμό διερευνάται στην Κύπρο. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας γυναίκα, ηλικίας 40 ετών η οποία έχει ιστορικό εμβολιασμού με εμβόλιο της AstraZeneca.

Το περιστατικό εντοπίστηκε στο πλαίσιο προεγχειρητικού ελέγχου της ασθενούς η οποία είναι σε καλή κλινική κατάσταση.

Ο εμβολιασμός έγινε δύο βδομάδες πριν το θρομβοεμβολικό επεισόδιο και όλα τα ιατρικά δεδομένα θα υποβληθούν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ο οποίος θα διερευνήσει ενδελεχώς για πιθανή συσχέτιση του επεισοδίου με το εμβόλιο.

Εξ αφορμής του συγκεκριμένου περιστατικού, το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει τις συστάσεις της Επιτροπής για τα Φάρμακα Ανθρώπινης Χρήσης του ΕΜΑ προς τους επαγγελματίες υγείας, όπως ότι δεν πρέπει να χορηγείται το Vaxzevria σε οποιονδήποτε είχε θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας, TTS) μετά τη λήψη του εμβολίου μια ότι θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια θρόμβων αίματος σε οποιοδήποτε άτομο που έχει χαμηλά αιμοπετάλια εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Ακόμη, ότι πρέπει να γίνεται έλεγχος για σημάδια χαμηλών αιμοπεταλίων σε οποιοδήποτε άτομο που έχει θρόμβους αίματος εντός 3 εβδομάδων από τον εμβολιασμό και ότι θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι ασθενείς που έχουν θρόμβους αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια μετά τον εμβολιασμό λαμβάνουν εξειδικευμένη φροντίδα.