Το νέο επίπεδο ρεκόρ των €340 τη μεγαβατώρα (MWh) άγγιξε λίγο πριν το κλείσιμο της τελευταίας συνεδρίας της εβδομάδας η τιμή του φυσικού αερίου αναφοράς για την Ευρώπη, TTF, εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά, προτού υποχωρήσει και κλείσει στα €306 ανά MWh.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Σεπτεμβρίου) του βασικού ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, TTF, (Ολλανδίας) έκλεισαν την Παρασκευή με πτώση κατά περίπου 9%, στα €306 ανά MWh. Μια ώρα πριν το κλείσιμο των συναλλαγών η τιμή του TTF είχε αγγίξει και τα €340 ανά μεγαβατώρα.

Την 1η Αυγούστου η τιμή του TTF είχε κλείσει στα €197 ανά MWh και κατέγραψε αύξηση εντός του μήνα περίπου 60%, ενώ σε διάστημα 12 μηνών αυξήθηκε κατά περίπου 600%.

Ενδεικτικό των προσδοκιών της αγοράς σε σχέση με τη μειωμένη προσφορά είναι και το γεγονός ότι τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του TTF για τον Οκτώβριο έκλεισαν στα €327,9 ανά MWh και του Νοεμβρίου στα €331,9 ανά MWh.

Εξάλλου, οι τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου (συμβόλαια Σεπτεμβρίου) έκλεισαν στα 9,34 δολάρια ανά εκατομμύρια βρετανικών θερμικών μονάδων (MMBtu), ευρισκόμενες πολύ κοντά στο υψηλό 14 ετών, των 10 δολαρίων ανά MMBtu, το οποίο άγγιξαν στις 23 Αυγούστου, εν μέσω προσδοκιών για αυξημένη ζήτηση και μειωμένη παραγωγή.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει στις 31 Αυγούστου, για τρεις ημέρες, τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία για λόγους συντήρησης, εντείνοντας έτσι τις ανησυχίες σε σχέση με την προσφορά και με το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η επανέναρξης της ροής.

Η Gazprom έχει ήδη μειώσει την ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού στο 20%.