Η μεγάλη αύξηση του κόστους πρώτων υλών στον αγροτικό τομέα αποτελεί τον μεγαλύτερο βραχνά για τους αγρότες της Κύπρου και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να καταβληθούν προσπάθειες για εξεύρεση τρόπων οικονομικής στήριξης τους.

Όπως ενημερωθήκαμε στις 2 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Επιτροπής που έχει συσταθεί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν ο Υπουργός Γεωργίας και οι αγροτικές οργανώσεις, προκειμένου να αποφασιστεί ένα νέο πακέτο στήριξης στον τομέα της γεωργίας.

Θέση των αγροτικών οργανώσεων είναι ότι χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη στήριξη τους παραγωγούς, σε σχέση με κάποια ποσά που ακούστηκαν, ενώ ζητούν και την ένταξη και άλλων κλάδων της γεωργίας που έμειναν εκτός.

Σε δηλώσεις του στον Σταθμό μας ο ΓΓ της Παναγροτικής Ένωσης Κύπρου Χρίστος Παπαπέτρου χαρακτήρισε απελπιστική την κατάσταση στον αγροτικό τομέα λόγω των αυξήσεων στις τιμές των σιτηρών, των ζωοτροφών και όλων γενικά των πρώτων υλών.

Σε ό,τι αφορά τους κτηνοτρόφους ανέφερε ότι βρίσκονται σε αναβρασμό, για να δουν εάν τελικά οι γαλακτοβιομηχανίες θα τους πληρώσουν για την τιμή του γάλακτος η οποία καθορίστηκε στη βάση της συμφωνίας που έγινε για το χαλλούμι.

Ο κ. Παπαπέτρου επισήμανε ότι με αυτή την επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση είναι και μια «ευκαιρία» να αλλάξει το αναχρονιστικό σύστημα που εφαρμόζεται στην κυπριακή αγορά το οποίο διασφαλίζει την κερδοφορία του έμπορά ή του πωλητή και όχι τη βιωσιμότητα του παραγωγού.

Εξήγησε ότι κατά τον καθορισμό της τιμής ενός αγροτικού προϊόντος, στην χονδρική αγορά «οι έμποροι πληρώνουν όσα θέλουν τον αγροτικό κόσμο» και για αυτό παρατηρείται μια μεγάλη ψαλίδα μεταξύ της τιμής, που παίρνει ο παραγωγός για ένα προϊόν του και της τελικής τιμής που αγοράζει ο καταναλωτής.

Όλα αυτά αναμένεται να συζητηθούν σύντομα με το Υπ. Γεωργίας.