Νέο πακέτο μέτρων, το κόστος του οποίου ξεπερνά τα €60 εκατ. ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης επαναλαμβάνοντας πως «γνώμονας των δράσεων μας είναι η ενίσχυση του δικτύου κοινωνικής προστασίας των ευάλωτων συμπατριωτών μας και η στήριξη της μεσαίας τάξης».

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνεται η επέκταση της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το τέλος Απριλίου, επέκταση της μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για άλλον ένα μήνα (τέλος Μαρτίου), εφάπαξ στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν επιδόματα από το Υφυπουργείο Πρόνοιας, κατάργηση του ειδικού ετήσιου τέλους εταιρειών των €350 που είχε επιβληθεί το 2011, καθώς και νέα μέτρα ελάφρυνσης του προσφυγικού κόσμου.

Το νέο πακέτο μέτρων έρχεται να προστεθεί στο πακέτο της 19ης Οκτωβρίου του 2023, συνολικής αξίας €196 εκατ., που πέραν της επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος και της μείωσης των συντελεστών του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, περιελάμβανε επίσης την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, επέκταση επιδομάτων και εφάπαξ ενίσχυση ευάλωτων ομάδων, όπως επίσης μεσοπρόθεσμα μέτρα με στόχο την εξεύρεση μόνιμων και βιώσιμων λύσεων για μείωση του ενεργειακού κόστους και την εξασφάλιση προσιτής στέγης.

«Τον Οκτώβριο του 2023 ανακοινώσαμε πακέτο μέτρων 196 εκατομμυρίων ευρώ. Το νέο πακέτο στοχευμένων μέτρων που ανακοίνωσα σήμερα που ξεπερνά τα 60 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζεται το ποσό στήριξης του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που ανακοινώσαμε σήμερα, είναι εντός των δημοσιονομικών μας δυνατοτήτων και στη βάση της σταθερής αναπτυξιακής πορείας της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένη δήλωσή του Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Τα νέα μέτρα

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το νέο πακέτο περιλαμβάνει την παράταση του μέτρου κλιμακωτής επιδότησης του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος από την 1η Μαρτίου μέχρι τις 30 Απριλίου 2024, για οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, με την επιδότηση για τους ευάλωτους καταναλωτές να καλύπτει το 100% της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ παρατείνεται το μέτρο μείωσης του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα κίνησης μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024.

Δίνεται επίσης στήριξη σε νοικοκυριά που λαμβάνουν σχετικά επιδόματα από το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων.

Ειδικότερα, προνοείται εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό 250 ευρώ, σε μονογονεϊκές οικογένειες. Οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό, εφάπαξ στήριξη για κάθε τέκνο, με μέγιστο ποσό τα 250 ευρώ σε οικογένειες. Οικογένειες με πέραν των 4 εξαρτώμενων τέκνων θα λαμβάνουν επιπρόσθετο ποσό.

Επίσης, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, νοικοκυριά που λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και δεν περιλαμβάνονται στις προαναφερθέντες κατηγορίες, θα λάβουν αντίστοιχο εφάπαξ ποσό.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, από τα μέτρα αυτά θα επωφεληθούν πέραν των 27.000 οικογενειών.

Για στήριξη των πολυτέκνων οικογενειών και λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέσω του προγράμματος χορηγιών για την ηλεκτροκίνηση που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, αυξάνεται ο σχετικός προϋπολογισμός κατά 2 εκ. ευρώ.

Για τον προσφυγικό κόσμο αποφασίστηκε η διεύρυνση των δικαιούχων καθώς επίσης αύξηση των ποσών σε σχέση με τα Σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Ειδικότερα, αποφασίστηκε η αύξηση της επιδότησης στεγαστικών δανείων από 130.000 σε 200.000 ευρώ και της περιόδου επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια με κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων, ενώ αυξάνεται η επιδότηση από 50.000 σε 100.000 ευρώ για επιδιορθώσεις σε κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Αυξάνεται επίσης η επιδότηση για φοιτητές με τη συμπερίληψη και των εξόδων συντήρησής τους, πέραν των διδάκτρων, ενώ την ίδια στιγμή το ποσό τυχόν υποτροφίας δεν θα αφαιρείται ως ίσχυε μέχρι σήμερα, από το ποσό του σπουδαστικού δανείου. Αποφασίστηκε ακόμη η παροχή νέων σχεδίων δανειοδότησης τα οποία αφορούν την ανακαίνιση κατοικιών, την αγορά οικιακών συσκευών και την ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, ενώ διευρύνονται οι δικαιούχοι του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών.

Σε σχέση με περιουσία στις κατεχόμενες περιοχές, η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο, το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι αυτή θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί ξανά σε σχετική αίτηση στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ενώ τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου, που παραχωρούνται από τον Φορέα, δεν θα συνυπολογίζονται πλέον.

Επίσης, αποφασίστηκε όπως στις αιτήσεις για Στεγαστικά Δάνεια δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, εκτός και αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον Φορέα για τη συγκεκριμένη κατοικία.

Αποφασίστηκε επίσης κατάργηση του ετήσιου τέλους εταιρειών των 350 ευρώ που επιβλήθηκε το 2011 με στόχο την πρόσθετη ελάφρυνση αλλά και στήριξη των επιχειρήσεων.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε επίσης ότι το Σχέδιο Επιδότησης Επιτοκίου για Στεγαστικά Δάνεια για αγορά και ανέγερση πρώτης κατοικίας που ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2023, έχει λάβει τη σχετική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τίθεται σε άμεση ισχύ.

«Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια με συγκεκριμένους στόχους, με πλάνο και με αποφασιστικότητα. Πάνω από όλα, με υπευθυνότητα, επιμονή και ανθρωποκεντρική προσέγγιση για την Κύπρο που θέλουμε», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ