Φρένο στο φαινόμενο ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές διαμερισμάτων σε πολυκατοικίες με κοινόκτητους χώρους, να μην πληρώνουν κοινόχρηστα, επιχειρούν να βάλουν βουλευτές.

Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής στην σκιά της κατάρρευσης μπαλκονιών στη Λεμεσό, συνεπεία της έλλειψης συντήρησης από τους ιδιοκτήτες τους.

Κατά την συζήτηση του θέματος, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι καταρτίζεται ένα νέο νομοσχέδιο που αναμένεται να δώσει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν όταν ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες ακινήτων δεν πληρώνουν τα κοινόχρηστα.

Το νομοσχέδιο όπως είπε βρίσκεται σε τελικό στάδιο και θα σταλεί εντός του μηνός για νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας, ανέφερε ότι ο έλεγχος αυτός μπορεί να ολοκληρωθεί σε διάστημα τριών μηνών.

Τι προνοεί το νομοσχέδιο:

Η σύσταση διαχειριστικής επιτροπής στις κοινόκτητες οικοδομές θα είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ θα δημιουργηθεί και ένα μητρώο που θα περιλαμβάνει όλες τις διαχειριστικές επιτροπές.

Το νομοσχέδιο θα υιοθετεί εν μέρει και δύο προτάσεις νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου οι οποίες κατατέθηκαν στη Βουλή. Οι προτάσεις αυτές θέτουν ως προϋπόθεση για την μεταβίβαση αυτών των ακινήτων την προσκόμιση στο οικείο Κτηματολογικό γραφείο βεβαίωσης από την διαχειριστική επιτροπή, ότι ο ιδιοκτήτης δεν οφείλει οποιαδήποτε ποσά που σχετίζονται με τη διαχείριση της οικοδομής. Αυτή η υποχρέωση θα αφορά και έργα συντήρησης, επιδιόρθωσης ή αποκατάστασης της κοινόκτητης ιδιοκτησίας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα υπάρχει ένας μοχλός πίεσης στους ιδιοκτήτες που αδιαφορούν για δικούς τους λόγους, να καταβάλουν το μερίδιο που τους αναλογεί στα κοινόχρηστα έξοδα.

Όπως ανέφερε ενώπιον της επιτροπής ο κ. Γεωργίου, η πολιτεία οφείλει να ρυθμίσει τα προβλήματα που αφορούν στην συντήρηση, επιδιόρθωση και επισκευή αυτών των κτηρίων, φέρνοντας ως παράδειγμα περιστατικό στη Λεμεσό όπου κομμάτι οικοδομής κατέρρευσε.

Οι πολυκατοικίες σε αυτή τη κατάσταση θέτουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ασφάλεια των ιδιοκτήτων, των ενοίκων αλλά και όσων τυχαίνει να περνούν έξω από αυτές τις οικοδομές, πρόσθεσε.

Να σημειωθεί ότι ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών εκκρεμεί ακόμα μια πρόταση του βουλευτή της ΔΗΠΑ Μαρίνου Μουσιούττα που προνοεί ποινική δίωξη ιδιοκτητών οικοδομών που κρίνονται ακατάλληλες. Η πρόταση καθιστά επίσης υποχρεωτικό τον έλεγχο των οικοδομών κάθε 10 χρόνια με σκοπό να διαπιστώνεται η στατική επάρκεια τους.