Ένας άντρας, 78 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, κατέληξε από τη νόσο Covid-19 στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ανακοίνωσε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ, στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στην Κύπρο. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 στην Κύπρο ανέρχεται πλέον σε 18.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν έξι νέα κρούσματα από σύνολο 1.441 εργαστηριακών διαγνώσεων.

Τα νέα περιστατικά COVID-19 κατανέμονται ως εξής:

  • Από το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για την εξέταση 20.000 επαγγελματιών έχουν ολοκληρωθεί σήμερα 705 εργαστηριακές διαγνώσεις από τα συμβαλλόμενα εργαστήρια, χωρίς κανένα θετικό περιστατικό,
  • από σύνολο 233 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 3 περιστατικά ήταν θετικά,
  • από σύνολο 126 διαγνώσεων από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, εντοπίστηκε 1 κρούσμα,
  • από τα άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό της προηγούμενες μέρες δεν ολοκληρώθηκε καμία εργαστηριακή εξέταση,
  • από σύνολο 144 εργαστηριακών εξετάσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία, εντοπίστηκε 1 κρούσμα, και
  • από σύνολο 233 εργαστηριακών εξετάσεων εργαζομένων στον ΟΚΥπΥ, εντοπίστηκε 1 θετικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για επαγγελματία υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας. Ο ΟΚΥπΥ έχει ήδη ενημερωθεί και προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με βάση το πρωτόκολλο.

Από το πρόγραμμα των 20.000 εργαστηριακών διαγνώσεων έχουν διενεργηθεί από το Σάββατο 11 Απριλίου, έως και σήμερα η ώρα 4 το απόγευμα, συνολικά 11.318 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 790 (περιλαμβανομένων και των δέκα που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).

Κωστρίκης: Ιδιαίτερα ενθαρρυντική η εικόνα

«Όπως είπαμε και χθες, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων ημερών σχηματίζουν μια ιδιαίτερα ενθαρρυντική εικόνα. Επιβεβαιώνουν την πολύ καλή πορεία, στην οποία βρισκόμαστε και δείχνουν την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής που ακολουθούμε», σημείωσε ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης και συμπλήρωσε:

«Ως επιστημονική ομάδα έχουμε ενημερώσει διεξοδικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας. Έχουμε καταθέσει διάφορες απόψεις για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ασφαλώς, η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει, αλλά βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, που μας επιτρέπει να εισηγούμαστε στην πολιτική ηγεσία την επεξεργασία σχεδίου για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Όλα όμως θα πρέπει να γίνουν με προετοιμασία και μεθοδικότητα».

Από την πλευρά του ο Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ ανέφερε: 

Παγκόσμια ο αριθμός των κρουσμάτων έχει φτάσει τα 2,6 εκατομμύρια, ενώ οι θάνατοι τις 180.000. Την ίδια ώρα 705.000 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Στην Κύπρο, σας ανακοινώνουμε σήμερα ακόμα έναν θάνατο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Πρόκειται για άντρα, 78 ετών, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό. Η τελική αιτία θανάτου είναι η νόσος COVID-19. Συνεπώς, ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 18, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία θανάτου τη νόσο COVID-19 είναι 13, εννέα άντρες και τέσσερις γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη.

Σύμφωνα με τα δεδομένα μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, νοσηλεύονται 15 άτομα, τρία εξ αυτών νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Όλοι οι ασθενείς είναι σε σταθερή γενική κατάσταση. Δόθηκε επίσης ένα εξιτήριο.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται συνολικά εφτά ασθενείς, ένας στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και έξι στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Επίσης, νοσηλεύονται εκτός αναπνευστήρα δύο ασθενείς στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και δύο στη ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Η κλινική κατάσταση όλων των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κρίσιμη αλλά σταθερή. Επιπλέον, σε όλα τα νοσηλευτήρια, πλην του νοσοκομείου αναφοράς, σε θάλαμο νοσηλεύονται οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Σαν χώρα μπορέσαμε υπό δύσκολες συνθήκες να προσφέρουμε το καλύτερο σε όσους νόσησαν από τον ιό. Το Σύστημα Υγείας μπόρεσε να εντοπίσει, παρακολουθήσει και νοσηλεύσει εκεί όπου χρειαζόταν, όχι μόνο τα σοβαρά περιστατικά αλλά και τα ήπια. Αυτό ήταν και η καθοριστική μας διαφορά από άλλες χώρες. Αυτό που για άλλους είναι ακόμα και σήμερα στόχος, για μας ήταν επιτυχία από την αρχή. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος για τη συνέχεια.

Το χθεσινό παράδειγμα της Ελλάδας με τα 150 θετικά δείγματα σε δομή μεταναστών δείχνει το μέγεθος του προβλήματος όταν ο ιός αφεθεί να εξαπλωθεί ειδικά σε κλειστές κοινότητες.

Η δυνατότητα συνεχούς επιτήρησης του πληθυσμού, εντοπισμού των πιθανών εστιών, η ευρεία διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων, ειδικά σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες (επαγγελματίες υγείας, ηλικιωμένοι και κλειστές κοινότητες όπως είναι οι φυλακές και οι χώροι φιλοξενίας μεταναστών), η ιχνηλάτηση των επαφών των θετικών κρουσμάτων και τέλος η θωράκιση, προστασία και βελτίωση του Συστήματος Υγείας είναι τα στοιχεία που θα μας επιτρέψουν να πάμε με ασφάλεια μπροστά.

Απέναντι σε αυτή τη νόσο, όλοι οι άνθρωποι είναι οι ίδιοι. Απαραίτητη προϋπόθεση, η συμβολή όλων μας. Να μην ξεχνάμε πως ό,τι έχουμε πετύχει είναι εύθραυστο. Για καιρό ακόμη δεν θα μπορέσουμε να ζήσουμε την παλιά μας ζωή. Στο τέλος όμως θα τα καταφέρουμε», κατέληξε ο Δρ. Λοΐζου.