Τουλάχιστον ένδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 26 τραυματίστηκαν όταν τέσσερις καταυλισμοί εσωτερικά εκτοπισμένων πολιτών βομβαρδίστηκαν στη ΛΔ Κονγκό.

Ο επικεφαλής των καταυλισμών Μοΐζ Νγκαγιαμπαρένζι δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο, πως οι τέσσερις εγκαταστάσεις στην Μουγκούνγκα, κοντά στην πόλη Γκόμα (ανατολικά), έγιναν στόχοι βομβαρδισμών χθες Παρασκευή.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της ΛΔ Κονγκό ανέφερε πως μαχητές του κινήματος M23 εξαπέλυσαν τις επιθέσεις αφού ο στρατός κατέστρεψε όπλα και αποθήκες πυρομαχικών νωρίτερα. Το M23 διέψευσε την κατηγορία.

Σύμφωνα με τον κ. Νγκαγιαμπαρένζι, μετά τους βομβαρδισμούς, κάτοικοι των καταυλισμών ξεσηκώθηκαν και έκλεισαν δρόμους. Όταν επενέβησαν στρατιωτικοί για την επιβολή της τάξης, γυναίκα και παιδί σκοτώθηκαν από σφαίρες, πρόσθεσε.

Πάνω από 250.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους αφότου εντάθηκαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στο M23 και στις κονγκολέζικες ένοπλες δυνάμεις τον Δεκέμβριο.

Η Κινσάσα κατηγορεί τη γειτονική Ρουάντα πως υποστηρίζει το κίνημα των ανταρτών, που έχει κυριεύσει μεγάλους τομείς της πλούσιας σε φυσικούς πόρους επαρχίας Βόρειο Κίβου, ανάμεσά τους μεταλλεία από όπου εξορύσσεται πολύτιμο κολτάνιο. Το Κιγκάλι διαψεύδει πως στηρίζει το M23, όμως ο ΟΗΕ λέει πως η εμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων της Ρουάντας είναι επαληθευμένη.

Στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό δρουν το τρέχον διάστημα πάνω από 100 ένοπλες οργανώσεις, διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων.

Το Κίνημα της 23ης Μαρτίου, ή M23, έχει κυρίαρχο στοιχείο μέλη της φυλής των Τούτσι, στην πλειονότητά τους πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι είχαν στασιάσει το 2012. Η οργάνωση είχε συντριβεί από τις ένοπλες δυνάμεις της ΛΔ Κονγκό το 2013, αλλά ξαναπήρε τα όπλα στα τέλη του 2021, κατηγορώντας την Κινσάσα ότι δεν τήρησε τις συμφωνίες για τον αφοπλισμό και την κοινωνική επανένταξη των μαχητών της.