Δόθηκαν οδηγίες για να ανοίξει τρίτη μονάδα εντατικής θεραπείας στο γενικό νοσοκομείο Λευκωσίας η οποία διαθέτει άλλες 10 κλίνες, καθώς όπως επιβεβαίωσε σήμερα σε δηλώσεις του ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας οι μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται στα όρια τους.

Ανάμεσα στους νοσηλευόμενους στις εντατικές είναι και νεαρά πρόσωπα ηλικίας 42 και 46 χρόνων σε σοβαρή κατάσταση. Εκφράζεται αισιοδοξία ότι το σύστημα υγείας θα αντέξει την πίεση ωστόσο το Υπουργός Υγείας προέβη σε έκκληση στους πολίτες να κάνουν όσα πρέπει.

Ο Υπουργός Υγείας ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το νέο “Walk in” Εμβολιαστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι θα νοσηλευτούν όσοι χρειαστεί, αλλά δεν χρειάζεται να γεμίσουν οι μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στο μεταξύ ο  πλήρης εμβολιασμός με οποιοδήποτε από τα εγκεκριμένα εμβόλια προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας από σοβαρές ασθένειες και θανάτους που προκαλούνται από τον κορωνοϊό τονίζει σε σημερινή ανακοίνωση του το Υπουργείο Υγείας.

Ενημερώνει παράλληλα ότι με την αυξανόμενη κυκλοφορία της παραλλαγής Δέλτα του ιού σε χώρες της ΕΕ, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) ενθαρρύνουν έντονα όσους είναι επιλέξιμοι για εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί, να το πράξουν εγκαίρως.

Προστίθεται δε ότι το υψηλότερο επίπεδο προστασίας επιτυγχάνεται αφού περάσει αρκετός χρόνος από επτά έως δεκατέσσερις ημέρες από την ημέρα της τελευταίας δόσης εμβολίου.

Το Υπουργείο επικαλείται τον επικεφαλή κλινικών μελετών και κατασκευής του EMA Ο Fergus Sweeney, ο οποίος δήλωσε ότι : «Τα εμβόλια έναντι της COVID-19 είναι πολύ αποτελεσματικά. Ωστόσο, όσο ο ιός συνεχίζει να κυκλοφορεί, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε πρωτοποριακές λοιμώξεις και σε εμβολιασμένα άτομα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν λειτουργούν, αφού τα εμβολιασμένα άτομα προστατεύονται πολύ καλύτερα από τη σοβαρή νόσο σε σχέση με τα μη εμβολιασμένα άτομα. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες μέχρι τις 26 Ιουλίου, πάνω από 521 χιλιάδες πρόσωπα έχουν εμβολιαστεί με μια δόση του εμβολίου, ενώ και με τις δύο δόσεις εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 460 χιλιάδες πολίτες.

Μέχρι σήμερα έγιναν 981 εμβολιασμοί παιδιών. Άρχισαν και στην Κύπρο οι προετοιμασίες από τις αρμόδιες αρχές για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης ή ενισχυτικής δόσης εμβολίου για προστασία από τον κορωνοϊό κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα κα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Το θέμα, συζητήθηκε ήδη, μεταξύ του υπουργού Υγείας και μελών της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής στο πλαίσιο διαφόρων διαβουλεύσεων που γίνονται. Μια πρώτη συζήτηση έγινε και με τον υφυπουργό Καινοτομίας, για την προετοιμασία της Πύλης Εμβολιασμού.

Αναμένεται ότι σύντομα θα δοθεί το πράσινο φως για την τρίτη δόση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων Σημειώνεται ότι έχουν καταχωρηθεί μέχρι σήμερα 530 αιτήματα για έκδοση Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID-19 από πολίτες ή μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία που εμβολιάστηκαν σε τρίτες χώρες. Εκδόθηκαν 280 πιστοποιητικά και προχωρά η εξέταση και των υπόλοιπων αιτήσεων.