Διαπιστώνεται ανυπαρξία σχεδίου δράσης για την αποτροπή του ανοίγματος του Βαρωσίου από την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που σημαίνει ότι μειώνονται σημαντικά οι πιθανότητες για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ανέφερε στην εκπομπή του Σταθμού μας «Ελεύθερα κι Ωραία» ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης.

Αποκάλυψε ακόμα ότι στις 22 Δεκεμβρίου εκπνέουν οι όροι εντολής της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας της Τουρκίας, κάτι που σημαίνει ότι όσοι πρόσφυγες δεν έχουν προσφύγει για διεκδίκηση της περιουσίας τους, θα πρέπει να περιμένουν την λύση του Κυπριακού.

Όπως εξήγησε ο νομικός, όσοι δεν έχουν προσφύγει στην Επιτροπή, δεν θα μπορούν να οδηγήσουν τις υποθέσεις τους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αφού θα εφαρμοστεί η παραγραφή του δικαιώματος προσφυγής.

Ο κ. Δημητριάδης υποστήριξε ότι θα έπρεπε οργανωμένα οι πρόσφυγες να προχωρήσουν με προσφυγές στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας της Τουρκίας και να ζητήσουν επιστροφή της περιουσίας τους και ταυτόχρονα αποζημίωση για την απώλεια χρήσης.

Από την πλευρά του ο επιχειρηματίας Ανδρέας Λόρδος σημείωσε ότι πρόκειται για ένα λεπτό και προσωπικό θέμα που άπτεται των οικονομικών δυνατοτήτων των συμπολιτών μας. Οι πρόσφυγες δεν έχουν μπροστά τους ένα σχέδιο επιστροφής στην γη τους, εξήγησε, παρά μόνο ένα χαρτί, γνωρίζοντας ότι κινδυνεύουν να χάσουν για πάντα την περιουσία τους.