Συνολικά 35.324 ταξιδιωτικά πάσα – κυρίως για σιδηροδρομικά ταξίδια – θα διανείμει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε νέες και νέους Ευρωπαίους ηλικίας 18 ετών στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU, επιλέγοντας τους δικαιούχους από 145.657 αιτήσεις (72 πάσα από 152 αιτήσεις στην Κύπρο), σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως αναφέρεται, τα άτομα που επιλέγησαν στο πλαίσιο των αιτήσεων για τον Μάρτιο 2023, θα μπορούν να τα αξιοποιήσουν είτε ταξιδεύοντας μόνα τους είτε ως ομάδα μέχρι πέντε ατόμων μεταξύ της 15ης Ιουνίου 2023 και της 30ης Σεπτεμβρίου 2024.

Ο επόμενος γύρος αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2023, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες και ακριβείς ημερομηνίες αναμένεται να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα https://youth.europa.eu/discovereu_en σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

«Το πρόγραμμα DiscoverEU ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια και έκτοτε περισσότεροι από ένα εκατομμύριο νέοι και νέες έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής», ανέφερε η αρμόδια Επίτροπος για θέματα νεολαίας, Μαρίγια Γκάμπριελ.

«Τα εντυπωσιακά αυτά νούμερα αποτελούν απόδειξη του πόσο οι νέοι ενδιαφέρονται για άλλες κουλτούρες και για να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους», ανέφερε. Πρόσθεσε πως η Κομισιόν έχει δημοσιεύσει μια σειρά από ταξιδιωτικές διαδρομές στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους, ώστε να ενθαρρυνθούν οι νέοι να εξερευνήσουν καινοτόμες και πρωτοποριακές πόλεις.

Τα πάσα καλύπτουν ταξίδια που γίνονται σιδηροδρομικώς, με κάποιες εξαιρέσεις ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και άτομα ζουν σε νησιά ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Αίτηση μπορούσαν να καταθέσουν, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ και του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, πολίτες της ΕΕ και χωρών που συνδέονται με το Erasmus+ (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Τουρκία) που γεννήθηκαν μεταξύ 1ης Ιουλίου 2004 και 30ης Ιουνίου 2005.

Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί οκτώ γύροι αιτήσεων κατά την περίοδο 2018 μέχρι 2023, και έχουν δοθεί 248 χιλιάδες πάσα μετά από αιτήσεις πάνω από 1 εκατομμύριο νέων.

Πηγή: ΚΥΠΕ