Το «υπουργείο υγείας» του ψευδοκράτους ανακοίνωσε τις νέες οδηγίες που αφορούν στην είσοδο στα κατεχόμενα είτε από τα παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια είτε από τα οδοφράγματα και οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ από την 6η Ιουλίου.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σύμφωνα με το «υπουργείο υγείας», οι Τουρκοκύπριοι που εργάζονται στα κατεχόμενα, οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία στις ελεύθερες περιοχές και Μαρωνίτες και Ελληνοκύπριοι που ζουν στα κατεχόμενα, μπορούν να εισέρχονται στο ψευδοκράτος χωρίς να χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα, νοουμένου ότι το τεστ PCR για τον κορωνοϊό είναι αρνητικό και διενεργήθηκε εντός 72 ωρών.

Αυτό θα ισχύει και για τους Τουρκοκύπριους που ζουν και εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές, ενώ το τεστ PCR θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε 15 μέρες και θα γίνονται αποδεκτά τα τεστ που έγιναν και στα κατεχόμενα αλλά και στις ελεύθερες περιοχές.

Όσοι θέλουν να εισέλθουν στα κατεχόμενα, θα πρέπει να δηλώνουν ότι έχουν κατά τις τελευταίες ημέρες παραμείνει στις ελεύθερες περιοχές για 14 συνεχόμενες ημέρες και αυτό θα τους επιτρέπει να περάσουν στα κατεχόμενα χωρίς να τεθούν σε καραντίνα ενώ θα παρουσιάζουν και το τεστ PCR.

Αν όμως κατά τις τελευταίες ημέρες πριν τη μετάβασή τους στα κατεχόμενα ταξίδεψαν εκτός Κύπρου, τότε θα ισχύουν οι οδηγίες που αφορούν στις κατηγορίες των χωρών, σύμφωνα με το «υπουργείο υγείας».

Ανακοινώθηκαν ακόμα οι κατηγορίες των χωρών και σύμφωνα με αυτές στην κατηγορία Α, όπου πρέπει οι επισκέπτες να έχουν αρνητικό τεστ PCR, των τελευταίων 72 ωρών και δεν θα τίθενται σε καραντίνα βρίσκεται η Γερμανία, Αυστραλία, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Φιλανδία, Νότια Κορέα, Ιρλανδία, Ελβετία, Ισλανδία, Ιαπωνία, Λετονία, Λίχνεσταϊν, Λιθουανία, Ουγγαρία, Μαλβίδες, Μάλτα, Νορβηγία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία, Νέα Ζηλανδία και Ελλάδα.

Αναφέρεται ακόμα ότι όσοι δεν έχουν το προβεί σε τεστ PCR, θα τους γίνεται τεστ κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα με δικά τους έξοδα και θα παραμένουν σε καραντίνα, με δικά τους έξοδα, μέχρι τα αποτελέσματα του τεστ.

Στην κατηγορία Β, όπου πρέπει οι επισκέπτες να έχουν αρνητικό τεστ των τελευταίων 72 ωρών ενώ δεύτερο τεστ θα γίνεται κατά την είσοδό τους στα κατεχόμενα με τους επισκέπτες να παραμένουν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο μέχρι τα αποτελέσματα, ανήκουν η Ανδόρα, Αργεντινή, Βέλγιο, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βοσνία, Βουλγαρία, Τσεχία, Κροατία, Ολλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Μαυροβούνιο, Κατάρ, Κουβέιτ, Λουξεμβούργο, Λίβανος, Μονακό, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαν Μαρίνο, Σερβία, Σιγκαπούρη, Τουρκία, Ουρουγουάη, Ιορδανία και Βατικανό.

Στην κατηγορία Γ, που πρέπει οι επισκέπτες να έχουν αρνητικό τεστ PCR 72 ωρών και να παραμένουν σε καραντίνα με δικά τους έξοδα για 14 ημέρες ανήκουν οι ΗΠΑ, Βραζιλία, Ινδία, Βρετανία, Ιράν, Ισραήλ, Σουηδία, Καζακστάν, Κόσοβο, Μεξικό, Αίγυπτος, Πακιστάν, Ρωσία, Τουρκμενιστάν κτλ.

ΚΥΠΕ