Με αφορμή την αποχώρησή του από το κυβερνητικό σχήμα τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Λακκοτρύπης, προέβη σε απολογισμό του έργου του υπουργείου του οποίου ηγείται για πάνω από επτά χρόνια, αφού διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Μάρτιο του 2013. Όπως ήταν φυσικό, το μεγαλύτερο μέρος του απολογισμού αφορούσε τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κύπρου και τον τομέα του φυσικού αερίου.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης τόνισε με έμφαση πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία κηρύξει μορατόριουμ εργασιών στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), αν τερματίσει δηλαδή τις εργασίες των εταιρειών λόγω Κυπριακού ή για εκτόνωση της έντασης λόγω των τουρκικών προκλήσεων, αυτό -όπως είπε χαρακτηρισιτκά- θα είναι «το τέλος της οποιασδήποτε ενεργειακής προοπτικής της χώρας».

Ο υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε στις πρόσφατες ανακαλύψεις στον στόχο Γλαύκος από τις Exxon Mobil και Quatar Petroleum και στον στόχο Καλυψώ από τις εταιρείες ENI και TOTAL. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τις εταιρείες για αναπροσαρμογή προγραμματισμού εξαιτίας της πανδημίας. Ισχύει, όπως ανέφερε, η επανέναρξη των γεωτρήσεων από τον Μάρτιο του 2021 από την κοινοπραξία εταιρειών ENI και ΤΟΤΑL και από τον Σεπτέμβριο του ιδίου έτους από τις Exxon Mobil – Quatar Petroleum στο τεμάχιο 10.

Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη, το οποίο εντοπίστηκε στο τεμάχιο 12 από το 2011, σημείωσε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία. Η διακρατική συμφωνία που υπογράφηκε με την Αίγυπτο το 2019 προβλέπει, όπως επεσήμανε ο υπουργός, τη διαδρομή προς το Ίντκου της Αιγύπτου. «Αυτό είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα των εταιρειών, ενδεχομένως και η μοναδική υπό αυτές τις συνθήκες λύση που προσφέρεται για το Αφροδίτη», ανέφερε, ωστόσο δεν απέκλεισε να υπάρξουν στο μέλλον και άλλες συνέργειες.

Είπε ακόμη ότι για την Κυπριακή Δημοκρατία ωριμάζουν όλες οι επιλογές ταυτόχρονα, καθώς «και μελέτες για τον EastMed γίνονται αυτή τη στιγμή, τον οποίο στηρίζει και η ΕΕ, και σχεδιασμοί για τα υπόλοιπα, μέχρι να έρθει η στιγμή η Δημοκρατία να αποφασίσει τί θα επιλέξει».

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε «διακαή πόθο» την κατασκευή τερματικού υποδοχής φυσικού αερίου στην Κύπρο, εφόσον το επιτρέψουν οι επόμενες ανακαλύψεις.

Σε ό,τι αφορά τους άλλους τομείς του υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίου, ο κ. Λακκοτρύπης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αύξηση των εξαγωγών των εγχώριων προϊόντων, ειδικά στα φαρμακευτικά προϊόντα αλλά και το χαλούμι. Όπως σημείωσε, το υπουργείο Εμπορίου διαχειρίζεται μεν τα εμπορικά σήματα αλλά τη διαχείριση του φακέλου του χαλουμιού για την κατοχύρωσή του ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) διαχειρίζεται το υπουργείο Γεωργίας, απαντώντας έτσι στις επικρίσεις που δέχθηκε κατά καιρούς το υπουργείο του οποίου ηγήθηκε από την άνοιξη του 2013 μέχρι σήμερα.