Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα μια νέα δέσμη στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 270 εκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως τέσσερα νέα συστήματα πυροβολικού ακριβείας Himars.

Η Ουάσινγκτον θα έχει προμηθεύσει ως εκ τούτου το Κίεβο με συνολικά 20 μονάδες από αυτούς τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων προσαρμοσμένους σε ελαφριά τεθωρακισμένα μετά τη νέα αυτή παράδοση, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης έως και 500 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καμικάζι Phoenix Ghost, δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για τα στρατηγικά θέματα.

Η Ρωσία “εξαπέλυσε θανατηφόρους βομβαρδισμούς σε όλη τη χώρα, πλήττοντας εμπορικά κέντρα, πολυκατοικίες, σκοτώνοντας αθώους Ουκρανούς πολίτες”, είπε ο Τζον Κίρμπι.

“Απέναντι σε αυτές τις φρικαλεότητες, ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ουκρανική κυβέρνηση και τον λαό της για όσο χρόνο χρειαστεί”, πρόσθεσε.

Τα συστήματα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας Himars εκτοξεύουν πυραύλους καθοδηγούμενους από GPS και έχουν βεληνεκές 80 χιλιομέτρων, επιτρέποντας στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικούς στόχους που προηγουμένως ήταν εκτός εμβέλειας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραδώσουν επίσης 36.000 επιπλέον οβίδες, είπε ο Τζον Κίρμπι.

Την Τρίτη, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσι Ρεζνίκοφ ζήτησε από τη Δύση να παράσχει πολύ περισσότερα συστήματα πυροβολικού ακριβείας, λέγοντας ότι η χώρα του θα χρειαστεί “τουλάχιστον 100” Himars για μια αποτελεσματική αντεπίθεση.