Την δημιουργία νέας λεγόμενης «κυβέρνησης» προανήγγειλε χθες βράδυ ο Ερσίν Τατάρ μετά την ανάληψη της «προεδρίας» από τον ίδιο.

Μιλώντας χθες βράδυ σε εκπομπή του «Μπαϊράκ» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων που τον έφεραν νικητή των «προεδρικών εκλογών» στο β γύρο της ψηφοφορίας, ο κ. Τατάρ είπε ότι θα γίνουν «συνταγματικές αξιολογήσεις» σχετικά με τον σχηματισμό «κυβέρνησης» και εάν υπάρχει «αριθμητική δυσκολία» τότε θα τεθεί θέμα σχηματισμού «μεταβατικής κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι κινήσεις σε αρμονία με την Τουρκία έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Τατάρ είπε ότι επιδιώκει συμφωνία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αλλά δίδει σημασία στην ανεξαρτησία και την κυριαρχία του λαού. Σε περίπτωση που τεθούν οι κόκκινες γραμμές μας με πιο ξεκάθαρο τρόπο πιστεύω ότι θα είναι πιο πετυχημένη η διαπραγματευτική διαδικασία. Είδαμε ότι οι συζητήσεις για την ομοσπονδία δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Εμείς, με διαβούλευση μεταξύ μας, θα συνεχίσουμε την διαδικασία ενώπιόν μας προς όφελος των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του τ/κ λαού».

Θα δώσει είπε, ιδιαίτερη σημασία στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεών με την Τουρκία, στην προστασία των δικαιωμάτων των Τ/κ στην ανατολική Μεσόγειο, την προώθηση της βοήθειας από την Τουρκία για να αναπτυχθούν οικονομικά και να ρίξει το βάρος της η Τουρκία για να πάρει το ψευδοκράτος την θέση του στον κόσμο.

«Από απόψε τείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ε/κ λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στην βάση των πραγματικοτήτων» πρόσθεσε.