Σε νέα αύξηση των επιτοκίων της κατά 25 μονάδες βάσης, με το επιτόκιο καταθέσεων να διαμορφώνεται στο 3,5%, αναμένεται να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ερχόμενη Πέμπτη, συνεχίζοντας τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Η αύξηση είχε προαναγγελθεί από την Πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Μαΐου, ενώ επιβεβαιώθηκε και την περασμένη Δευτέρα με δηλώσεις που έκανε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Λαγκάρντ επανέλαβε την εκτίμηση ότι, παρά την επιβράδυνση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρωζώνη, δεν είναι βέβαιο πως έχει «πιάσει ταβάνι» ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, τονίζοντας ότι θα συνεχισθούν οι αυξήσεις των επιτοκίων.

Το ενδιαφέρον στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης θα είναι αν η Λαγκάρντ δώσει κάποια ένδειξη για το πότε θα σταματήσει ο ανοδικός κύκλος επιτοκίων της ΕΚΤ.

Στο μεταξύ την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και συγκεκριμένα την Τετάρτη, δηλαδή μία ημέρα πριν από την ΕΚΤ.

Οι οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Fed θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, μετά από δέκα συνεχόμενες αυξήσεις που τα εκτίναξαν στο 5% έως 5,25%.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται και από κάποιες δηλώσεις του Προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, την περασμένη εβδομάδα, όπως και από πρόσφατα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.