Σύμφωνα με τους επιζώντες, στο σκάφος επέβαιναν πάνω από 700 άτομα.

Όπως προκύπτει κι από τη φωτογραφία που έχει δημοσιοποιηθεί, δεν υπήρχε δυνατότητα μετακίνησης των ατόμων πάνω σε αυτό το σκάφος. Ήταν φορτωμένο πλήρως. Τα θύματα που έχουν ανασυρθεί, καθώς και αυτοί που διασώθηκαν, είναι μεταξύ αυτών που φαίνονται στη φωτογραφία.

Μέσα στο σκάφος, όμως, για τα άτομα που βρίσκονταν εκεί -κατά την εκτίμηση των ειδικών- κατά την ανατροπή δεν υπήρχε δυνατότητα διάσωσης.

Αποκλείεται εξ αρχής το ενδεχόμενο να ευθύνεται για το ναυάγιο η μετακίνηση των προσφύγων πάνω στο αλιευτικό, λόγω της υπερφόρτωσής του, ενώ ως το πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η δημιουργία ενός μικρού κυματισμού από παρακείμενο πλοίο που οδήγησε στην ανατροπή του σκάφους.

Σ’ αυτό συντέλεσε -λένε οι πλέον αρμόδιοι- κι η οριακή ευστάθεια του σκάφους.

«Αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε»

Το άλλο ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί δεν έγιναν έγκαιρα χειρισμοί από τις ελληνικές αρχές για να αποτραπεί το ναυάγιο με την εκατόμβη των νεκρών;

Όπως εξηγούν υπεύθυνοι του Λιμενικού σώματος, «όταν το απόγευμα της Τετάρτης έφτασε δικό μας περιπολικό σκάφος στο υπερφορτωμένο αλιευτικό, έγινε εκ του σύνεγγυς επικοινωνία ώστε να υπάρξει συναίνεσή τους για τη συνδρομή μας. Οι άνθρωποι αρνούνταν πεισματικά να τους βοηθήσουμε γιατί δεν ήθελαν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά να πάνε στην Ιταλία».

Ρεπορτάζ των διεθνών μέσων ενημέρωσης για την τραγωδία στην Πύλο

Με το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation να ξεχωρίζει, το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο είναι πρώτο θέμα στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το πρωτοσέλιδο της Liberation εικονίζει τον υγρό τάφο στον οποίο χάθηκαν τόσοι άνθρωποι, το απέραντο μπλε της θάλασσας.

«Πώς μπορούμε ακόμα, όταν κοιτάμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη κάθε πρωί χωρίς να ανατριχιάζουμε, να επιμένουμε να διπλοκλείνουμε τα σύνορα της Ευρώπης, όταν ξέρουμε ότι ακριβώς αυτό το κλείσιμο είναι που παρακινεί τους μετανάστες να παρακάμπτουν το εμπόδιο και να παίρνουν τις πιο επικίνδυνες διαδρομές; Πώς μπορούμε να φανταστούμε ότι στερούμε από άλλους ανθρώπους, ξένους, μια καλύτερη ζωή, όταν όλοι μας είμαστε προϊόντα προηγούμενων μεταναστεύσεων και οι περισσότεροι πρόγονοί μας έδωσαν τις ίδιες μάχες;», γράφει μεταξύ άλλων στο σημείωμά της η εφημερίδα.