Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις ταραχές που σημειώνονται στη Βόρεια Ιρλανδία τις τελευταίες ημέρες και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία.

“Μας ανησυχεί η βία στη Βόρεια Ιρλανδία”, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ενώνει τη φωνή της με τις εκκλήσεις για “ηρεμία” που απηύθυναν συγκεκριμένα ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο Ιρλανδός ομόλογός του Μιχόλ Μάρτιν.

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής που προστατεύει την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία δεν πρέπει να γίνει “θύμα” του Brexit, έπειτα από μια εβδομάδα νυχτερινής βίας που τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την απογοήτευση μεταξύ φιλοβρετανών Ενωτικών σε σχέση με τους εμπορικούς περιορισμούς μετά το Brexit.

Η φωτιά σιγοκαίει στη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, του οποίου οι συνέπειες προκαλούν ένα αίσθημα προδοσίας στους Ενωτικούς που είναι προσηλωμένοι στο βρετανικό στέμμα. Η βία ξέσπασε για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα μεσούσης της αυξανόμενης έντασης λόγω του Brexit και του θυμού για την απόφαση της αστυνομίας να μην διώξει ηγετικά στελέχη του ιρλανδικού εθνικιστικού κόμματος Σιν Φέιν, τα οποία φέρεται να παραβίασαν τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός πρώην ηγετικού στελέχους του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA).