Προτείνοντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο για ακόμα έξι μήνες, ο ΓΓ Αντόνιο Γκουτέρες, προτρέπει τους δύο ηγέτες στο νησί να ενθαρρύνουν πιο άμεσες επαφές και συνεργασία μεταξύ τους.

Παράλληλα εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο επιδείνωσης του ήδη δύσκολου κλίματος μεταξύ των δύο πλευρών.

Στο ανεπίσημο έγγραφο της έκθεσης του ΓΓ που αφορά την περίοδο από 16 Δεκεμβρίου 2021 έως 14 Ιουνίου 2022 και το οποίο δόθηκε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, επισημαίνεται το άστατο εσωτερικό πολιτικό τοπίο όσον αφορά στις δύο πλευρές του νησιού το οποίο δημιούργησε πρόσθετες προκλήσεις.

Τονίζεται ακόμη ότι οι ενέργειες που αναλήφθηκαν και δίπλα στη νεκρή ζώνη και από τα δύο μέρη, τα επίμονα εμπόδια στο διακοινοτικό εμπόριο, η συνεχιζόμενη προκλητική ρητορική και η έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με το περιφραγμένο τμήμα των Βαρωσίων συνέβαλαν στην περαιτέρω ενίσχυση της δυσπιστίας.

Ο Γενικός Γραμματέας κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην απουσία προόδου για επανάληψη των διαπραγματεύσεων η οποία δημιουργεί χώρο για νέα δεδομένα και προκαλεί προκλητικές μονομερείς ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές παραβιάσεις του βοηθητικού απομνημονεύματος της αποστολής.

Όπως τονίζει ο Άντονιο Γκουτέρες, διαπιστώνει με ανησυχία ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε συστηματική σύγκρουση που θα επιδεινώσει το ήδη δύσκολο κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.

Ακόμη, καλεί τις δύο πλευρές, να σεβαστούν και να τηρήσουν την οριοθέτηση της νεκρής ζώνης από τα Ηνωμένα Έθνη, η οποία είναι η μόνη οριοθέτηση που αναγνωρίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέας γίνεται ακόμα αναφορά στις σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις στο νησί από την πανδημία αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στον τουρισμό, οι οποίες επιδείνωσαν μια ήδη δύσκολη κατάσταση στο βορρά που προκλήθηκε από την υποτίμηση της τουρκικής λίρας και οδήγησε σε περιορισμένη πρόσβαση στο εμπόριο αλλά και σε φόβους που εκφράστηκαν για οικονομική κατάρρευση.

Το οικονομικό χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών διευρύνθηκε σημαντικά, τονίζει ο Αντόνιο Γκούτερες, επιδεινώνοντας τις πολιτικές εντάσεις και δίνοντας κίνητρα για παράνομη διακίνηση σε όλη τη νεκρή ζώνη.