Η Βαρσοβία δεν έχει ακόμα αδιάσειστες αποδείξεις για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο που έπληξε την πολωνική επικράτεια, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα.

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα, κατόπιν αιτήματος της Πολωνίας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού διαβούλευσης που προβλέπει το άρθρο 4 της ιδρυτικής συνθήκης της Συμμαχίας.

Το άρθρο 4 προβλέπει πως κάθε κράτος μέλος, μπορεί να εγείρει ζήτημα απειλής για την ασφάλειά του και να ζητήσει από τους συμμάχους του να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις, για να εξεταστεί η σοβαρότητα της απειλής και το πώς μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί.

Ο Αντρέι Ντούντα χαρακτήρισε μεμονωμένο το συμβάν και τόνισε ότι τίποτα δεν υποδεικνύει ότι θα ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια συμβάντα.

Οπως ανακοινώθηκε, κλήθηκε στο πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να του ζητηθούν λεπτομερείς εξηγήσεις. Δεν έχουν δοθεί άλλες πληροφορίες, σχετικά με την συνάντηση, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Σε μία άλλη εξέλιξη, ο πολωνός Πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, ανακοίνωσε ότι η Βαρσοβία αποφάσισε να αυξήσει το επίπεδο επιτήρησης του πολωνικού εναέριου χώρου.

Οι Ρώσοι διαψεύδουν

Το ρωσικό υπουργείο άμυνας τόνισε ότι κανένας στόχος κοντά στα ουκρανο-πολωνικά κρατικά σύνορα δεν έχει πληγεί από ρωσικά όπλα.
Σημείωσε επίσης ότι οι αναφορές των πολωνικών μέσων ενημέρωσης καθώς και οι δηλώσεις αξιωματούχων σχετικά με τους υποτιθέμενους καταρριφθέντες ρωσικούς πυραύλους σε πολωνικό έδαφος, αποτελούν πρόκληση με στόχο την περαιτέρω κλιμάκωση.

Τζο Μπάιντεν: Απίθανο να εκτοξεύτηκαν οι πύραυλοι από την Ρωσία

Οι εκρήξεις στην Πολωνία μοιάζει απίθανο να οφείλονταν σε πυραύλους που εκτοξεύθηκαν από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Η τοποθέτηση Μπάιντεν έγινε αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άλλων κρατών στο Μπαλί.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ρωσικούς πυραύλους, ο αμερικανός πρόεδρος είπε ότι υπάρχουν προκαταρκτικές πληροφορίες οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Υπέδειξε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και το NATO θα διενεργήσουν πλήρη έρευνα προτού ενεργήσουν