Το τελευταίο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας απλώς θα επιδεινώσει τα προβλήματα εντός της ΕΕ, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να παράσχουν 18 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση στην Ουκρανία το επόμενο έτος και να πλήξουν τη Μόσχα με ένα ένατο πακέτο κυρώσεων. Τα τελευταία μέτρα περιλαμβάνουν στη μαύρη λίστα σχεδόν 200 ακόμη άτομα και απαγορεύουν τις επενδύσεις στη βιομηχανία εξόρυξης της Ρωσίας, μεταξύ άλλων.

«Το τρέχον πακέτο θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με όλα τα προηγούμενα – όξυνση των κοινωνικοοικονομικών προβλημάτων στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε σε δήλωση η εκπρόσωπος του Yπουργείου Μαρία Ζαχάροβα.

Κάλεσε επίσης τις Βρυξέλλες να ακυρώσουν όλους τους περιορισμούς που άμεσα ή έμμεσα, έχουν αντίκτυπο στις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία θα επεκτείνει την εμπορική συνεργασία με νέους εταίρους, μεταξύ άλλων αυξάνοντας κατά πολύ τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα, για την αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων.