Οι αντιπυραυλικές άμυνες των ΗΠΑ αναχαίτισαν έως και πέντε ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ νωρίς τη Δευτέρα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες σπεύδουν να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν για να τερματίσουν τον μακροβιότερο πόλεμο στην ιστορία των ΗΠΑ.

Έχοντας απομακρύνει περίπου 114.400 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων και Αφγανών που θεωρούνται πως βρίσκονται «σε κίνδυνο», σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε μια μέρα πριν η Καμπούλ πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου, οι αμερικανικές και συμμαχικές δυνάμεις πρόκειται να ολοκληρώσουν την αποχώρησή τους μέχρι την προθεσμία της Τρίτης.

Αξιωματούχοι της εθνικής ασφάλειας έχουν προειδοποιήσει για «εξαιρετικά επικίνδυνη στιγμή» στο Αφγανιστάν πριν από την αποχώρηση του στρατού, με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και τον υπουργό των Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν να μιλούν σε συνεντεύξεις την Κυριακή για τους κινδύνους των τρεχουσών προσπαθειών εκκένωσης των ΗΠΑ.

Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων στο αεροδρόμιο είχε μειωθεί κάτω από τους 4.000 το Σαββατοκύριακο, καθώς οι αναχωρήσεις έγιναν πιο επείγουσες μετά την βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους έξω από τις πύλες την Πέμπτη, που σκότωσε πάνω από 100 άτομα.

Όπως αναφέρει ο Guardian επικαλούμενος αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχους ασφαλείας, αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ τη Δευτέρα, λιγότερο από 48 ώρες πριν από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Πηγή: Naftemporiki.gr