Εκλογή μόνο για Πρόεδρο της παράταξης, στη βάση του άρθρου 17.4, αποφάσισε το έκτακτο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας. Η εκλογική διαδικασία θα γίνει στις 11 Μαρτίου, όπως είχε ανακοινωθεί.

Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Δημητρίου, είπε ότι οι υποψηφιότητες για τη θέση του Προέδρου θα κατατεθούν την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, αφού υποβληθούν την προηγούμενη, Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου, για προέλεγχο και προέγκριση, καθώς χρειάζονται 100 υπογραφές από μέλη της παράταξης με ένα ελάχιστο 10 μελών από κάθε επαρχία.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου, αποφασίστηκε ότι το Παγκύπριο Συνέδριο, στο οποίο θα γίνει και ο απολογισμός της πενταετίας, θα γίνει το Σάββατο 6 Μαΐου, ενώ η παγκύπρια εκλογική συνέλευση για όλη την υπόλοιπη ηγεσία πλην του Προέδρου, δηλαδή για τη θέση του Αναπληρωτή Προέδρου, των τριών Αντιπροέδρων και των 25 αιρετών μελών του Πολιτικού Γραφείου, θα γίνει την επόμενη μέρα, 7 Μαΐου.

Ερωτηθείς αν θα διαφοροποιηθεί ο εκλογικός κατάλογος, ο κ. Δημητρίου είπε ότι, σύμφωνα με το καταστατικό, ενενήντα μέρες πριν τις εκλογές κλείνει ο εκλογικός κατάλογος.

“Ως εκ τούτου, τα μέλη που δικαιούνται να ψηφίσουν είναι όσα μέλη είναι εγγεγραμμένα μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα, για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας και τα 25 μέλη του Πολιτικού Γραφείου, 90 μέρες πριν τις 7 Μαΐου είναι 7 Φεβρουαρίου, άρα έχουν κλείσει οι εκλογικοί κατάλογοι”, ανέφερε.

Ερωτηθείς, σημείωσε ότι η παραπάνω απόφαση πάρθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, προσθέτοντας ότι “δεν έγινε οποιαδήποτε πολιτική συζήτηση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η συζήτηση ήταν καθαρά περί διαδικαστικών ζητημάτων, περί άρθρων του καταστατικού, για να οριστούν οι εκλογικές αναμετρήσεις”.

Σε σχέση με την εκτίμηση του κόμματος για το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που ψήφισε τον κάθε υποψήφιο στον δεύτερο γύρο, ο κ. Δημητρίου είπε ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση του κόμματος αλλά και με τις δημοσκοπήσεις που συγκλίνουν, περίπου το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισαν τον Νίκο Χριστοδουλίδη στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Απαντώντας αν αυτά τα ποσοστά στέλλουν μήνυμα στην πολιτική ηγεσία του κόμματος για τις αποφάσεις της, απάντησε ότι “πολιτικά μηνύματα είναι όλα όσα λαμβάνουν χώρα αυτές τις μέρες και καλά κάνουμε να τα λαμβάνουμε υπόψη”.

Τέλος, διευκρίνισε ότι δεν τέθηκε θέμα για τους διαγραφέντες. “Η απόφαση είναι προηγούμενου πολιτικού γραφείου και αυτή τηρείται”.

Πηγή: ΚΥΠΕ