Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψε σήμερα το Υπουργείο Εξωτερικών με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), για την παροχή υποτροφιών σε μεταπτυχιακά προγράμματα σε φοιτητές από τρίτες χώρες.

Το Μνημόνιο καλύπτει τη διετία 2023-2024 και αφορά συνεργασία σε θέματα παροχής υποτροφιών για φοίτηση στο ΤΕΠΑΚ σε φοιτητές από Γκάμπια, Γουιάνα, Λιβύη και Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος υπέγραψε το Μνημόνιο μαζί με τον Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Παναγιώτη Ζαφείρη, σημείωσε τη σημασία τέτοιων συνεργασιών καθώς όπως είπε, «αφενός συμβάλλουν στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αφετέρου προωθούν διεθνώς τα ίδια τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τις εικόνες της χώρας μας ως κέντρου σπουδών υψηλού επιπέδου».

Για τον επόμενο χρόνο, όπως είπε, έχουν ορίσει υποτροφίες για φοιτητές από την Γκάμπια, την Γουιάνα, τη Λιβύη και την Παλαιστινιακή Αρχή.

Συγκεκριμένα θα παραχωρηθούν πέντε υποτροφίες συνολικού ύψους €45,000 ευρώ, δηλαδή €9,000 για κάθε φοιτητή, ετησίως.

Ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Παναγιώτης Ζαφείρης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στα δημόσια πανεπιστήμια όσον αφορά στην προσέλκυση φοιτητών σε προπτυχιακά προγράμματα, διότι το νομικό πλαίσιο δεν τους το επιτρέπει ακόμη.

 Πρόσθεσε ότι συνεχίζουν τις προσπάθειες όμως, για αλλαγή στο νομικό πλαίσιο που θα επιτρέψει στα πανεπιστήμια να προσφέρουν προπτυχιακά προγράμματα σε άλλες γλώσσες, αλλά και μέσω των μεταπτυχιακών προγραμμάτων, να προσελκύσουν ξένους φοιτητές.