Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, με τους ηγέτες να συζητούν την ενεργειακή κρίση και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία, ενώ επρόκειτο να αγγίξουν και το ζήτημα του κράτους δικαίου στην Πολωνία.

Συνοψίζοντας κατά την άφιξή του τα θέματα συζήτησης που θα απασχολήσουν τη σύνοδο σήμερα το απόγευμα και αργότερα το βράδυ στο δείπνο των ηγετών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναφέρθηκε στη σημασία του συντονισμού για αντιμετώπιση του προβλήματος των υψηλών τιμών, ενώ σε σχέση με το κράτος δικαίου παρέπεμψε στα νομικά και θεσμικά εργαλεία που η Ευρώπη μπορεί να χρησιμοποιήσει, παραμένοντας όμως την ίδια στιγμή δεσμευμένοι στον διάλογο, όπως είπε.

Για το θέμα της ενέργειας, ο κ. Μισέλ ανέφερε πως «είναι σημαντικό για τα κράτη μέλη να συντονιστούν και να συνεργαστούν για να δουν ποια είναι τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε εθνικό επίπεδο».

Από την άλλη, πρόσθεσε, «θέλουμε να εντοπίσουμε ποια είναι αυτά τα μέτρα που μπορούμε να αναπτύξουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπενθυμίζοντας πως το Συμβούλιο θα συνεργαστεί στενά με την Επιτροπή στη βάση των προτάσεων που έχει καταθέσει.

Αναφορικά με την κατάσταση σε σχέση με την επιδημία του COVID-19, ανέφερε πως «παραμένουμε σε εγρήγορση και παρακολουθούμε την πρόοδο στην οποία οι εμβολιασμοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε πρόοδο. Σε χώρες στην Ευρώπη και εκτός Ευρώπης, η διστακτικότητα για τα εμβόλια αποτελεί εμπόδιο και πρέπει να προετοιμαστούμε και να συντονιστούμε για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση»

Σε σχέση με το κράτος δικαίου, ο κ. Μισέλ επεσήμανε ότι το θέμα θα συζητηθεί εν συντομία κατά τη συνάντηση του απογεύματος. «Θα είμαστε αυστηροί για τις αρχές του κράτους δικαίου. Έχουμε νομικά και θεσμικά εργαλεία που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε», πρόσθεσε.

«Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να είμαστε δεσμευμένοι σε έναν διάλογο για να υπάρξουν αποτελέσματα» τόνισε.

Αναφερόμενος στο δείπνο, ο Πρόεδρο του Συμβουλίου ανέφερε πως οι ηγέτες θα συζητήσουν τα εξωτερικά ζητήματα. «Θα προετοιμάσουμε την επόμενη σύνοδο της Ανατολικής Γειτονίας τον Δεκέμβριο καθώς και την επόμενη συνάντηση του ASEM (σ.σ. φόρουμ πολιτικού διαλόγου με τις χώρες της Ασίας) και τις συνόδους COP26 και COP15».

Επίσης κατά τη διάρκεια του δείπνου θα συζητηθούν σημαντικά θέματα όπως το εμπόριο, ενώ στη συνέχεια θα εκδοθούν άτυπα συμπεράσματα, όπως είπε.