Απαντήσεις σε ερωτήματα που υποβάλλουν οι ακροατές στην εκπομπή «Μικρόφωνο στον πολίτη»

 

–«Παρακαλώ πείτε μας ποια ήταν η απόφαση που πάρθηκε σχετικά με τα λεωφορεία και τα παιδάκια μέχρι 6 ετών. Θα πρέπει τελικά να έχουν καθίσματα τα λεωφορεία; Και αν ναι, πότε θα βάλουν;»

Απάντηση: Το όλο θέμα θα συζητηθεί σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής Μεταφορών της Βουλής, όπου να αναμένεται να γίνει νέα τροποποίηση της νομοθεσίας. Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, ο υπουργός Μεταφορών και όλοι οι εμπλεκόμενοι την περασμένη Παρασκευή είδαν σε εκδήλωση που έγινε στην Λευκωσία τρόπους που ασφαλίζονται τα παιδιά στα λεωφορεία, με παιδικά καθίσματα σε ζώνες 3 σημείων. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και νέες ζώνες ασφαλείας 5 σημείων, χωρίς το παιδικό κάθισμα. Στη συνεδρία θα επιχειρηθεί να τροποποιηθεί ο νόμος, ώστε να περιλαμβάνει και τις δύο επιλογές οι οποίες παρέχουν ασφάλεια, ώστε να καταστεί εφικτή η εξεύρεση περισσότερων λεωφορείων για τα παιδάκια μέχρι 6 ετών.

–«Έκλεισα τα 70, τί πρέπει να κάνω για ανανέωση άδειας οδήγησης;»

Απάντηση: Σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό ο οποίος θα εκδώσει ένα πιστοποιητικό, όπου θα αναφέρεται ότι ο εξεταζόμενος είναι καλά στην υγεία του και είναι σε θέση να συνεχίσει να οδηγεί. Ο παθολόγος γιατρός μπορεί, εάν έχει αμφιβολίες, να στείλει τον οδηγό σε γιατρό άλλης ειδικότητας για εξέταση και κατόπιν να εκδώσει σχετικό πιστοποιητικό. Αφού εξασφαλίσει το πιστοποιητικό, ο οδηγός πρέπει να πάει στην Αρχή Αδειών ή σε ΚΕΠ όπου θα ανανεώσει την άδεια οδήγησης για τρία χρόνια. Η διαδικασία αυτή πρέπει να γίνεται κάθε τρία χρόνια όταν κάποιος συμπληρώνει τα εβδομήντα του χρόνια.

–«Τα ΜΟΤ για τα φορτηγά γίνονται από το τμήμα οδικών μεταφορών. Ζήτησα ραντεβού αλλά η ημερομηνία που μου έδωσαν είναι μετά τη λήξη των αδειών κυκλοφορίας. Χωρίς ΜΟΤ δεν μπορώ να ανανεώσω την άδεια. Τί μπορώ να κάνω;»

Απάντηση: Σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, οι επαγγελματίες οδηγοί οφείλουν να προγραμματίζουν έγκαιρα τα ραντεβού τους για το ΜΟΤ. Παράλληλα, όπως μας λέχθηκε, ολοκληρώνεται η διαδικασία εξουσιοδότησης ιδιωτικών κέντρων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ) ώστε να μπορούν να διενεργούν ελέγχους ΜΟΤ σε φορτηγά και λεωφορεία, αρμοδιότητα που μέχρι σήμερα ανήκε αποκλειστικά στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών. Όπως αρμοδίως αναφέρθηκε στον σταθμό μας, το Τμήμα ολοκλήρωσε χθες τη διαδικασία των εξετάσεων για επιθεωρητές σε ιδιωτικά συνεργεία. Σύμφωνα με το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, συνολικά 112 επιθεωρητές παρακάθησαν σε εξετάσεις.

Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών θα αρχίσει εντατικούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις των ιδιωτικών ΚΤΕΟ για το κατά πόσο πληρούν τις προδιαγραφές για επιθεωρήσεις σε φορτηγά και λεωφορεία. Στα ΚΤΕΟ που πληρούν τις προδιαγραφές, θα δοθούν και οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις.

–«O δρόμος από το νοσοκομείο προς Άγιο Σύλα έχει γεμίσει στα παγκέτα κοπριές, με αποτέλεσμα μόλις βρέξει να γεμίζει ο δρόμος και μέσω των τροχών των αυτοκινήτων να καταλήγουν στα σπίτια μας που βρωμούν. Ενημερώσαμε τον δήμο Πολεμιδιών αλλά δεν γίνεται τίποτα»

Απάντηση: Ο δήμαρχος Κάτω Πολεμιδιών Νίκος Αναστασίου μάς ανέφερε ότι έχει ενημερωθεί για το πρόβλημα στον Άγιο Σύλα, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει επισημάνσεις στο Τμήμα Περιβάλλοντος και στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων ότι από τα κόπρανα ενδεχομένως επηρεάζονται τα υδροφόρα στρώματα και ο περιβάλλων χώρος. Ο κ. Αναστασίου είπε ότι οι απαντήσεις που πήρε ο δήμος από τα αρμόδια τμήματα είναι ότι δεν υπάρχουν υδροφόρα στρώματα στην περιοχή που να επηρεάζονται, ωστόσο, τόνισε ότι αν δεν μετακινηθεί η κτηνοτροφική περιοχή Πολεμιδιών, το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί.

Δημήτρης Στρατής

 

Το Κανάλι 6 δεν φέρει καμία ευθύνη για την ορθότητα και ακρίβεια των απαντήσεων από τις διάφορες υπηρεσίες και αρχές