Τον θάνατο ακόμη ενός συμπατριώτη μας, με τελική αιτία τη νόσο COVID-19, ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Υγείας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Κύπρο, στους 19. Πρόκειται για άντρα, 65 ετών, με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων σε ασθενείς θετικούς στον ιό SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 26, ενώ οι θάνατοι με τελική αιτία τη νόσο COVID-19 ανέρχονται στους 19, 13 άντρες και 6 γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας τα 71 έτη.

Σε ό,τι αφορά στα νέα περιστατικά της νόσου COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα από τη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, από σύνολο 1,047 εργαστηριακών διαγνώσεων δεν εντοπίστηκε κρούσμα του ιού.

Αναλυτικά, διεκπεραιώθηκαν οι ακόλουθες διαγνώσεις, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος:
· Από δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο ελέγχου επιβατών/επαναπατρισθέντων, ολοκληρώθηκαν 276 εργαστηριακές εξετάσεις,
· Από δείγματα που λήφθηκαν από ιδιωτική πρωτοβουλία, είχαμε αποτελέσματα για 261 εργαστηριακές εξετάσεις,
· Από το πρόγραμμα ελέγχου 20,000 μαθητών και προσωπικού σχολικών μονάδων, είχαμε αποτελέσματα για 74 εργαστηριακές εξετάσεις,
· Από το πρόγραμμα ελέγχου 10,000 εργαζομένων που επαναδραστηριοποιήθηκαν κατά την β’ και γ’ φάση της στρατηγικής για σταδιακή άρση των περιορισμών, διεκπεραιώθηκαν 178 εργαστηριακές διαγνώσεις,
· Από πρόγραμμα που διενεργεί το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είχαμε αποτέλεσμα για 2 δείγματα,
· Από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, διεκπεραιώθηκαν 31 διαγνώσεις,
· Από τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων, ολοκληρώθηκαν 118 εργαστηριακές διαγνώσεις, και
· Από το πρόγραμμα παραπομπών από Προσωπικούς Ιατρούς και ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των Ιατρείων Δημόσιας Υγείας, διεκπεραιώθηκαν 107 εργαστηριακές εξετάσεις.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων παραμένει στα 985.

Καλή η επιδημιολογική «εικόνα» της Κύπρου

Επιδημιολογικά στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης για την πανδημία του κορωνοϊού στην Κύπρο μέχρι τις 16 Ιουνίου, δημοσιοποιεί το Υπουργείο Υγείας. Σημαντικότερα στοιχεία είναι η ελάχιστη αύξηση του δείκτη μετάδοσης.
Ταυτόχρονα, πολύ σημαντικό, σύμφωνα και με τις αναφορές των επιδημιολόγων, είναι και το γεγονός ότι μόλις 16% των περιστατικών των τελευταίων 14 ημερών αφορούν εγχώρια μετάδοση.