Ο Μιχάλης Γεωργίου είναι ένας από τους Κύπριους αθλητές που διαπρέπουν στο εξωτερικό. Ο μεγαλωμένος στην Αγγλία συμπατριώτης μας, είναι επαγγελματίας παίκτης στο σνούκερ και αυτή την στιγμή είναι στο νούμερο 63 της παγκόσμιας κατάταξης. Πρόκειται επίσης για τον πρώτο Κύπριο που κατέκτησε επαγγελματικό τίτλο στο σνούκερ και τον πρώτο που συμμετείχε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Sheffield.

Το Κανάλι 6 εντόπισε τον Μιχάλη, ο οποίος με μεγάλη χαρά μας μίλησε για τη μέχρι τώρα πορεία του. Μάς είπε πόσο περήφανος νιώθει που εκπροσωπεί την Κύπρο σε παγκόσμιες διοργανώσεις και μας περιέγραψε τί κάνει όσο διαρκεί η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα.

Τι σε έκανε να ασχοληθείς με το σνούκερ;

Μ. Γεωργίου: Σύμφωνα με τους γονείς μου έδειξα ενδιαφέρον για το σνούκερ από τον καιρό που ήμουν τριών ετών. Αφού συνέχισα να ασχολούμαι με ενθάρρυναν να αρχίσω να παίζω σε κανονικό τραπέζι σνούκερ όταν ήμουν οκτώ ετών. Από τότε δεν σταμάτησα. Πλέον το σνούκερ είναι τρόπος ζωής για μένα. Ταξιδεύω παντού κάνοντας κάτι που αγαπώ και ανταγωνίζομαι τους κορυφαίους στον κόσμο. Τίποτα δεν συγκρίνεται με το να είσαι επαγγελματίας παίκτης στο σνούκερ.

Τί δυσκολίες αντιμετώπισες;

Μ Γεωργίου: Το σνούκερ είναι ένα από τα πιο δύσκολα παιχνίδια που μπορείς να παίξεις. Κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ανταγωνίζεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό. Δεν υπάρχει κάποια ομάδα ή συμπαίκτες οι οποίοι μπορούν να σε βοηθήσουν κατά την διάρκεια ενός αγώνα.

Είμαι ικανοποιημένος με την εξέλιξη που πήρε η καριέρα μου. Κέρδισα τον πρώτο μου επαγγελματικό τίτλο το 2018 στο Coral Shootout, ενώ τον ίδιο χρόνο κατάφερα να σημειώσω 147 συνεχόμενους πόντους σε ένα παιχνίδι.

Η κορυφαία μου επιτυχία μέχρι σήμερα είναι το ότι αγωνίστηκα στο Crucible Theatre του Sheffield για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ήμουν ο πρώτος Κύπριος που κατάφερε κάτι τέτοιο, γεγονός που με κάνει να νιώθω μεγάλη τιμή.

Επέλεξες να αντιπροσωπεύεις την Εθνική Κύπρου, ενώ θα μπορούσες να αγωνιζόσουν για αυτή της Αγγλίας.

Μ. Γεωργιου: Είμαι πολύ περήφανος για την καταγωγή μου. Η Κύπρος έχει μια μόνιμη θέση στην καρδιά μου και θα είναι πάντα το σπίτι μου.

Αποφάσισα να εκπροσωπήσω την Κύπρο με την πιθανότητα να εμπνεύσω τους Κύπριους να ασχοληθούν με το σνούκερ, είτε επαγγελματικά είτε ως χόμπι. Ελπίζω μια μέρα να μπορέσω να μοιραστώ τις γνώσεις και τις εμπειρίες μου με ανθρώπους που θέλουν να αγωνιστούν στην Κύπρο.

Πώς ένιωσες όταν κατέκτησες το πρώτο σου τρόπαιο;

Τα συναισθήματα μου από την απονομή του τροπαίου, μπροστά από το κοινό που ζητωκραύγαζε, είναι απερίγραπτα! Τα τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς και θυσιών έκαναν τη νίκη ιδιαίτερα σημαντική για μένα. Ανυπομονώ και ελπίζω να ξαναζήσω κάτι τέτοιο!

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου;

Μ. Γεωργίου: Φέτος δεν διένυα την καλύτερη δυνατή σεζόν, έπεσα ορισμένες θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη. Άρα το να βελτιώσω τη θέση μου είναι ο άμεσος μου στόχος. Θα ήθελα πολύ να πανηγυρίσω ακόμη ένα τρόπαιο όμως ο βασικότερος στόχος για μένα είναι να είμαι συγκεντρωμένος και χαρούμενος.

Πώς σε έχει επηρεάσει η πανδημία;

Πρόσφατα μετακινήθηκα στη Βόρεια Ιρλανδία. Ο λόγος που πήγα εκεί είναι γιατί βρήκα καλύτερες προπονητικές εγκαταστάσεις, ενώ άλλαξα και τα άτομα που κάνω μαζί τους προπονήσεις.

Πλέον εξασκούμαι με τον Jordan Brown και τον Mark Allen, νούμερο πέντε της παγκόσμιας κατάταξης.

Παρόλα αυτά, λόγω της πανδημίας αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε και δεν έχω παίξει σνούκερ για τρεις εβδομάδες, γεγονός που είναι πολύ παράξενο για μένα. Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχει τρόπος να κάνω προπονήσεις.

Από όσο γνωρίζουμε η επόμενη διοργάνωση θα είναι είτε Ιούλιο είτε Αύγουστο. Κάτι που σημαίνει πως όλοι οι παίκτες είμαστε σε αδράνεια αυτή την στιγμή. Υπάρχουν ορισμένοι που έχουν την τύχη να έχουν τραπέζι στο σπίτι τους και να προπονούνται εκεί. Παρόλα αυτά, αμφιβάλλω αν προπονούνται όπως θα έκαναν υπό κανονικές συνθήκες.

Με τι ασχολείσαι αυτή την στιγμή;

Αυτή τη στιγμή κάνω άλλα πράγματα όπως το να μαθαίνω να δημιουργώ ιστοσελίδες αλλά και να εξασκώ τα ελληνικά μου!

Η Βόρεια Ιρλανδία έχει πληθυσμό περίπου δύο εκατομμύρια. Οι κανόνες είναι αυστηροί, όμως μπορούμε να πάμε για άσκηση ή στην υπεραγορά μια φορά τη μέρα. Εκτός από κάποια καταστήματα που κάνουν ντελίβερι τα υπόλοιπα είναι κλειστά. Εδώ που μένω είναι γενικά ήσυχα, όμως πλέον είναι πάρα πολύ ήσυχα!

Ένα μήνυμα στους νέους που τους αρέσει το σνούκερ. Ποιο είναι το μυστικό για να παίξουν σε κορυφαίο επίπεδο;

Μ. Γεωργίου: Είτε πρόκειται για το σνούκερ είτε ακόμη και για σπουδές, ο δρόμος ποτέ δεν είναι εύκολος για να φτάσεις στον στόχο σου. Η σκληρή προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στις μέρες μας γιατί είναι εύκολο να χάσει κανείς τη συγκέντρωσή του, ειδικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πάντα πρέπει να δοκιμάζεις τον εαυτό σου, ενώ το σημαντικότερο είναι να απολαμβάνεις αυτό που κάνεις.

Ένα γενικότερο μήνυμα στους Κύπριους.

Μ. Γεωργίου: Αυτές οι ημέρες είναι δύσκολες στην Κύπρο, αλλά μπορώ να πω πως είναι πολύ σημαντικό να ακολουθήσουν τις εντολές της κυβέρνησης. Νομίζω ότι τα αυστηρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση είναι αρκετά αποτελεσματικά μέχρι στιγμής.

Στα μάτια μου, οι Κύπριοι είναι ένας από τους πιο δυνατούς λαούς στον κόσμο και αυτή είναι άλλη μια δοκιμασία που καλούνται να ξεπεράσουν. Αγαπώ την Κύπρο και τους ανθρώπους εκεί και σίγουρα θα σας επισκέπτω σύντομα.

Συνήθιζα να επισκέπτομαι την Κύπρο δύο με πέντε φορές τον χρόνο. Πέρσι δεν τα κατάφερα να έρθω, αλλά έχω συγγενείς σε Λευκωσία και Λάρνακα και πάντα χαίρομαι να τους επισκέπτομαι. Με εντυπωσιάζει το πώς αναπτύχθηκε η Κύπρος τα τελευταία 20 χρόνια!

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Νικολάου