Με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες η Βουλή επιχειρεί να λύσει οριστικά το ζήτημα της ανακύκλωσης των ληγμένων φαρμάκων.

Το θέμα θα συζητηθεί σε αυριανή συνεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής στην οποία έχουν κληθεί εκπρόσωποι των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, του Τμήματος Περιβάλλοντος και του Υπουργείου Γεωργίας.

Σε δηλώσεις του στο Κανάλι 6 ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος και πρόεδρος των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεόπεμπτου ανέφερε ότι με τη ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, θα συσταθεί μια Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των ληγμένων φαρμάκων, τα οποία το κοινό θα μπορεί να αποθέτει σε φαρμακεία.

Η εταιρεία θα μεταξύ άλλων την ευθύνη της συλλογής και διαχείρισης των ληγμένων φαρμάκων και το πώς θα καταστρέφονται.

Λόγω απουσίας νομικού πλαισίου ανακύκλωσης, χιλιάδες συσκευασίες φαρμάκων καταλήγουν καθημερινά στους κάδους απορριμμάτων, μαζί με τα οικιακά απόβλητα, ενώ φαρμακευτικές ουσίες καταλήγουν πολλές φορές σε νεροχύτες.

Όπως εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου οι μεγάλες αλλαγές στην διαχείριση αποβλήτων θα συμβούν το 2023 οπόταν και θα εφαρμοστεί δια νόμου η υποχρεωτική ανακύκλωση. Πιο συγκεκριμένα, το 2023 ξεκινά η υποχρεωτική ανακύκλωση χαρτιού και συσκευασιών, των οργανικών αποβλήτων (πρώην φαγητά). Όλα τα υπόλοιπα απόβλητα θα μπαίνουν σε ειδικό σακούλι το οποίο θα πληρώνει το κοινό, με βάση την παραγωγή αποβλήτων, σε όσους θα αναλάβουν την διαχείριση του.