Σειρά μέτρων για αντιμετώπιση των διογκούμενων μεταναστευτικών ροών έλαβε η Κυβέρνηση, με άξονα μεταξύ άλλων τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης και τις οξύτατες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις στον πληθυσμό.

Οι αποφάσεις λήφθηκαν σε ευρεία σύσκεψη την Τετάρτη υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη μετά το τέλος της οποίας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα αρμόδια Υπουργεία και Υπηρεσίες κατέθεσαν σχετικά στοιχεία που καταδεικνύουν τον κίνδυνο δημογραφικής αλλοίωσης, αλλά και τις οξύτατες κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης με τις οποίες είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που κατατέθηκαν καταδεικνύεται πως για τους πρώτους 10 μήνες του 2021 καταγράφονται παράτυπες ροές 10,868 προσώπων από τις οποίες οι 9,270 έχουν διέλθει παράνομα από την πράσινη γραμμή “σε μια ξεκάθαρη πολιτική εργαλειοποίησης του ανθρώπινου πόνου από την Τουρκία, με βάση μια προδιαγεγραμμένη και συνειδητή πολιτική, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των ροών προέρχεται από την εν λόγω χώρα, με πιο σημαντικό το γεγονός πως το 70% των εν λόγω ροών αφορά μονήρεις άντρες ηλικίας 25 έως 40 ετών”.

Ο ΚΕ είπε ότι για σκοπούς σύγκρισης, φέτος οι ροές είναι ήδη κατά 38% αυξημένες σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό για ολόκληρο το 2020. Ανέφερε εξάλλου πως παρά το γεγονός ότι με την εφαρμογή της νέας διαδικασίας ταχύρρυθμης εξέτασης των αιτήσεων έχουν ήδη απορριφθεί 8,671 αιτήσεις, οι σημερινές ροές προστίθενται στις πέραν των 33,000 περιπτώσεων παράνομα διαμενόντων ατόμων στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Πελεκάνος, το ποσοστό των αιτητών πολιτικού ασύλου υπερβαίνει το 4% του πληθυσμού των ελεγχόμενων από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχών, όταν στις υπόλοιπες χώρες πρώτης γραμμής της ΕΕ δεν υπερβαίνει το 1%, “με κοινή παραδοχή των ευρωπαϊκών θεσμών πως η Κύπρος αποτελεί την πρώτη χώρα σε αιτητές πολιτικού ασύλου”.

“Το πιο σημαντικό που αποδεικνύει την κρισιμότητα του προβλήματος, είναι τα στοιχεία που αφορούν τους μαθητές με μεταναστευτική βιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, στην προδημοτική εκπαίδευση ο αριθμός των εν λόγω μαθητών υπερβαίνει το 30% του συνόλου, ενώ στη δημοτικό εκπαίδευση ανέρχεται στο 16%”, είπε ο ΚΕ.

Ανέφερε περαιτέρω πως ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα όσα κατατέθηκαν για την αύξηση της εγκληματικότητας και το ποσοστό συμμετοχής των παράτυπων και παράνομων μεταναστών σε σοβαρά εγκλήματα που με βάση τα σχετικά στοιχεία υπερβαίνει το 43%.

Ο ΚΕ αναφέρθηκε και σε διαπίστωση πως πέραν της γκετοποίησης σε αστικές περιοχές, σε αρκετές κοινότητες έχει επέλθει σημαντικότατη δημογραφική αλλοίωση.

“Ένα άλλο στοιχείο που επίσης προβληματίζει είναι οι οικονομικές επιπτώσεις σε βάρος των Κύπριων φορολογούμενων, αφού, πέραν των 178 εκατομμυρίων ευρώ που διατέθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των ετών 2014-2020, οι Κύπριοι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί με ποσό ύψους 178 εκατομμυρίων ευρώ για καταβολή επιδομάτων και δημιουργία υποδομών. Αρκεί να αναφερθεί πως ένεκα της επιδείνωσης της κατάστασης μόνο για τη φετινή χρονιά, το Υφυπουργείο Πρόνοιας χρειάστηκε να καταβάλει πρόσθετες δαπάνες ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ από τον εθνικό προϋπολογισμό σε επιδόματα σίτισης και στέγασης”, είπε ο κ. Πελεκάνος.

Οι αποφάσεις

Προς αντιμετώπιση των ανησυχητικών στοιχείων έχει αποφασιστεί η άμεση εισήγηση στο Υπουργικό Συμβούλιο για σύσταση διυπουργικής επιτροπής αποτελούμενης από τους Υπουργούς Άμυνας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης η οποία θα εισηγηθεί συγκεκριμένα μέτρα αντιμετώπισης και διαχείρισης της έκτακτης ανάγκης που δημιουργείται σαν αποτέλεσμα της κρίσης λόγο των αυξημένων μεταναστευτικών ροών

Σύμφωνα με τον ΚΕ θα γίνει επίσης σύσταση μονάδας διαχείρισης με επιχειρησιακές δυνατότητες υπό την εποπτεία του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης η οποία θα εφαρμόζει τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η Λευκωσία προχωρεί με άμεση ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιδείνωση της κατάστασης, την αναγκαιότητα για λήψη έκτακτων μέτρων αλλά και επείγουσα αρωγή στην αντιμετώπιση του προβλήματος κατ’ αναλογία με τις αποφάσεις που λήφθηκαν για τη Λιθουανία και την Πολωνία.

Ο ΚΕ είπε παράλληλα πως στη βάση του άρθρου 78(3) της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ, θα υποβληθεί αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη λήψη μέτρων υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου της παραχώρησης του δικαιώματος αναστολής της υποβολής αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

Εξάλλου στο πλαίσιο της προσδοκώμενης αλληλεγγύης από την ΕΕ, θα υπάρξει διεκδίκηση άμεσης μετεγκατάστασης στα κράτη μέλη αριθμού αιτητών ασύλου, αλλά και η επαναπροώθηση αιτητών ασύλου στις χώρες προέλευσης τους.

“Η Κυβέρνηση αναλαμβάνει πρόσθετες δράσεις στη βάση μιας συγκροτημένης ολιστικής διαχείρισης του μεταναστευτικού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και την αναγκαιότητα διαφύλαξης της ασφάλειας και των συμφερόντων του συνόλου των νομίμων πολιτών της χώρας”, ανέφερε.

Ο κ. Πελεκάνος ρωτήθηκε σε σχέση με τις κυρώσεις προς τη Λευκορωσία και είπε ότι τα θέματα αυτά τα χειρίζεται το ΥΠΕΞ σε συντονισμό με τα υπόλοιπα Υπουργεία και όταν θα ληφθούν οποιεσδήποτε αποφάσεις, θα κοινοποιηθούν.

Ερωτηθείς για τις επαναπροωθήσεις και τις συμφωνίες με τρίτες χώρες ανέφερε πως το θέμα αυτό το χειρίζεται εδώ και αρκετό καιρό το ΥΠΕΣ σε συνεννόηση με το ΥΠΕΞ και η πλευρά μας επιδιώκει τη συμβολή και τη βοήθεια από ΕΕ για σύναψη αυτών συμφωνιών για επαναπροώθηση ατόμων των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν, στις χώρες προέλευσής τους.

Σε άλλη ερώτηση για τη συμβολή του ΚΣΕΔ είπε ότι όταν περάσει η απόφαση από το Υπουργικό, θα συντονιστούν τα Υπουργεία και θα λάβουν αποφάσεις για το ρόλο του και ότι τώρα είναι πρώιμο να λεχθεί κάτι περαιτέρω.

Σε ό,τι αφορά το μέτρο για αναστολή των αιτήσεων ασύλου ανέφερε ότι αυτό το μέτρο λήφθηκε και σε άλλες χώρες όπως η Ελλάδα με αφορμή την κατάσταση στον Εβρο και ότι θα γίνει συζήτηση με την ΕΕ.

Ρωτήθηκε και για την οικονομική ενίσχυση από ΕΕ και απάντησε ότι αυτή παρέχεται, τονίζοντας όμως ότι δεν είναι μόνο καθαρά οικονομικό το θέμα αλλά έχει και άλλες παραμέτρους που καταδεικνύονται από τα στοιχεία που παρατέθηκαν.

Πηγή: ΚΥΠΕ