Επέστρεψαν στο σχολείο τους τελικά οι μαθητές που αποβλήθηκαν χθες για δύο μέρες από τον διευθυντή του Γυμνασίου Πετράκη Κυπριανού στην Λάρνακα.

Οι μαθητές έγιναν δεκτοί σήμερα στο σχολείο με το ίδιο κούρεμα, ενώ κάποιοι μετέβησαν με τους γονείς τους σε κουρείο.

Μετά τον σάλο που ξέσπασε γύρω από το θέμα, το Υπουργείο Παιδείας αναδιπλώθηκε, δίδοντας εντολές στον γυμνασιάρχη να μετατρέψει τις αποβολές σε προειδοποιήσεις, έτσι ώστε μετά τα χθεσινά παρατράγουδα να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά η σχολική μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Παιδείας επιχείρησε να διαψεύσει όσους προέβησαν στις σχετικές καταγγελίες σημειώνοντας ότι «δεν υπήρξαν ποτέ αποβολές», ενώ κατηγόρησε τα Μέσα Ενημέρωσης ότι μεταδίδουν ανακρίβειες.

Ωστόσο, οι γονείς των παιδιών δημοσίευσαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τα έντυπα των αποβολών που ανέρχονται στις 50 περίπου. Σήμερα ήρθαν στο φως νέες καταγγελίες για αποβολές που επιβλήθηκαν για το χρώμα των παπουτσιών και για το ύφασμα του παντελονιού.

Σε σημερινές του δηλώσεις ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης το πρωί επισήμανε ότι το Υπουργείο Παιδείας, δεν είχε στοιχεία για επιβολή αποβολών από τον γυμνασιάρχη. Σε δηλώσεις του που έγιναν αργότερα ανέφερε ότι τελικά δόθηκαν οδηγίες στον γυμνασιάρχη να μετατρέψει τις αποβολές, σε παρατηρήσεις και να μην μπουν απουσίες τα παιδιά. Είπε ακόμα ότι η διεύθυνση του σχολείου είχε ενημερώσει τους γονείς για τους κανονισμούς που ισχύουν.

Η ερμηνεία των κανονισμών του σχολείου δεν μπορεί να επαφίεται στην κρίση του καθενός, τονίζει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου. Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο επεσήμανε ότι η όλη κατάσταση της θυμίζει την δικτατορία του Πάγκαλου στην Ελλάδα που μετρούσαν το μήκος της φούστας των γυναικών. Η επίτροπος πρόσθεσε πως θα έπρεπε να υπάρχουν διαβαθμίσεις στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θα μπορούσαν δηλαδή να γίνουν αρχικά απλές συστάσεις και παρατηρήσεις και στη συνέχεια να εξεταστεί το ενδεχόμενο αυστηρότερων μέτρων. Παρατήρησε επίσης πως το υπουργείο παιδείας, συγκαλύπτει τέτοιες συμπεριφορές, τονίζοντας πως το περιστατικό πλήγωσε τα παιδιά την πρώτη μέρα στο σχολείο.

«Μας ενόχλησε αφάνταστα η στάση του Υπουργού Παιδείας» τόνισε ο πρόεδρος των οργανωμένων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, Χαράλαμπος Διονυσίου. Πρόσθεσε ότι ο κ. Προδρόμου μίλησε για ψεύτικες και παραπλανητικές πληροφορίες, την ώρα που οι γονείς είχαν ενώπιον τους όλα τα αποδεικτικά στοιχεία. Ο κ. Διονυσίου σημείωσε ότι είτε ο Υπουργός είχε παραπλανηθεί ή έγινε για άλλη μια φορά προσπάθεια για κάλυψη του συγκεκριμένου διευθυντή που ταλαιπωρεί το Υπουργείο Παιδείας για πολλοστή φορά, όπως είπε.