Η RCB Bank Ltd έλαβε απόφαση μετασχηματισμού της σε μια εποπτευόμενη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και μετατοπίζεται από τις τραπεζικές εργασίες, οι οποίες θα αποσυρθούν σταδιακά, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η τράπεζα.

Η RCB επισημαίνει πως παρόλο που διατηρεί άφθονα επίπεδα ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, η συνεχιζόμενη και εξαιρετικά ασταθής γεωπολιτική κατάσταση καθιστά αναγκαίο τον εν λόγω μετασχηματισμό με την ταυτόχρονη διασφάλιση των συμφερόντων των πελατών της.

Προσθέτει πως στη συνέχεια, αφού ολοκληρώσει τη μεταστροφή της από την αποδοχή καταθέσεων και τη χορήγηση χρηματοδοτήσεων, σχεδιάζει να μετατραπεί σε μια εποπτευόμενη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθότι διαθέτει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία στον ισολογισμό της.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μετασχηματισμού, η RCB Bank θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τους υφιστάμενους πελάτες της και να ανταποκρίνεται σε όλα τα αιτήματα για πληρωμές ή μεταφορές καταθέσεων σε λογαριασμούς με άλλες τράπεζες και να πληροί οποιεσδήποτε τρέχουσες υποχρεώσεις.

Από σήμερα, 24 Μαρτίου 2022, η RCB Bank, σε συμφωνία με την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, παύει να συνάπτει νέες σχέσεις με πελάτες τόσο για καταθέσεις όσο και για δάνεια.
Η Τράπεζα θα ακολουθήσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και διαδικασία για την ολοκλήρωση των υφιστάμενων πελατειακών σχέσεων.

Η RCB τονίζει πως για την ακριβή εφαρμογή αυτής της διαδικασίας, καθώς και για την ενίσχυση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πελατών της, όλες οι υποχρεώσεις προς αυτούς θα καταβληθούν πλήρως.

Η τράπεζα συμφώνησε με την Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ ότι είναι κατάλληλος ο διορισμός ενός ειδικού ελεγκτικού οίκου, ο οποίος μαζί με την διεύθυνση της Τράπεζας θα ελέγχει τη διαδικασία ολοκλήρωσης των διακανονισμών της τράπεζας με τους καταθέτες, διασφαλίζοντας έτσι την ομαλή λήξη των καταθετικών σχέσεων.

Οι επόπτες αποφάσισαν ότι μια ομάδα επαγγελματιών από τον ελεγκτικό οίκο Deloitte, θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους κανονικά, θα οργανώσουν τη διαδικασία αποπληρωμής των καταθέσεων στους πελάτες και θα ηγηθούν του μετασχηματισμού της Τράπεζας.

Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, η RCB έχει ήδη διαπραγματευτεί τη μερική πώληση των δανειακών της περιουσιακών στοιχείων ύψους 556 εκατ. ευρώ.

Αυτή η ενέργεια σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα υψηλά επίπεδα ρευστότητας επιτρέπει στην RCB να ανταποκρίνεται πλήρως στις υποχρεώσεις της προς τους πελάτες της και να διατηρεί επαρκή ρευστά περιουσιακά στοιχεία για περαιτέρω δραστηριότητες μετά τη μετατροπή της σε εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Οι πελάτες της τράπεζας θα ειδοποιηθούν και θα τους ζητηθεί να μεταφέρουν τις εργασίες/καταθέσεις τους σε άλλα τραπεζικά ιδρύματα τους προσεχείς μήνες, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι υπάρχοντες πελάτες θα εξυπηρετούνται κανονικά.

Η RCB θα συνεχίσει να εκτελεί πληρωμές και μεταφορές στη βάση οδηγιών των πελατών της και θα επιτρέπει τη μετάβασή τους σε άλλες τράπεζες, καθώς και να διεκπεραιώνει πληρωμές με κάρτα και υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών.

Σύντομα, η RCB σκοπεύει να στείλει ειδοποιήσεις στους πελάτες της για κλείσιμο λογαριασμών και θα ξεκινήσει ταυτόχρονα διαπραγματεύσεις με πελάτες των οποίων οι προθεσμιακές καταθέσεις λήγουν μετά τον Ιούνιο του 2022 σχετικά με τους όρους πρόωρης αποπληρωμής με πληρωμή ολόκληρου του ποσού της κατάθεσης και των τόκων για την περίοδο κατά την οποία το ποσό βρισκόταν στην κατοχή της Τράπεζας.

Η RCB ευχαριστεί τους πελάτες της για τη μακροχρόνια και αμοιβαία επωφελή συνεργασία και εκφράζει λύπη που λόγω της νέας γεωπολιτικής κατάστασης, αποφάσισε, για το συμφέρον της Κύπρου όπως αναφέρει, να λάβει τέτοια μέτρα όταν όλοι οι χρηματοοικονομικοί της δείκτες ήταν από τους καλύτερους στην χώρα.

Οι εξελίξεις στην RCB αποτελούν προφανώς συνέχεια και συνέπια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε Ρώσους ολιγάρχες.

Η εφημερίδα Πολίτης έγραψε σήμερα πως η Κύπρος εξελίσσεται στο επίκεντρο των κυρώσεων σε βάρος Ρώσων ολιγαρχών που «πλήρωσαν» τις στενές σχέσεις τους με την κυβέρνηση του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Επικαλείται δημοσίευμα του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg που διατυπώνει τη θέση ότι τις τελευταίες εβδομάδες «κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας έχουν αποσυρθεί από την Κύπρο».

Το Bloomberg παραθέτει τέσσερις ενδεικτικές περιπτώσεις Ρώσων ολιγαρχών οι οποίοι πρόσφατα φρόντισαν να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία εκτός Κύπρου.

Μόνο τρεις απ’ αυτούς, «εξήγαγαν» κατά το πρακτορείο από την Κύπρο περιουσία συνολικής αξίας 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να γλυτώσουν από το ενδεχόμενο να δεσμευτεί και να μην μπορεί να αξιοποιηθεί.