Μείωση της τάξης του 12,62% καταγράφουν συνολικά οι πυρκαγιές στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για το έτος 2022.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2022, τα οποία δίδει στη δημοσιότητα την Πέμπτη η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Υπηρεσία έχει ανταποκριθεί σε συνολικά 6.451 πυρκαγιές παγκύπρια.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχέση με τις πυρκαγιές υπαίθρου, παρατηρείται για το 2022 πτωτική τάση κατά 23% ή 3.445, σε σχέση με το 2021, όταν ο συνολικός καταγεγραμμένος αριθμός ήταν 4.474.

Αντίθετα, στις αστικές πυρκαγιές διαπιστώνεται αύξηση της τάξης του 3,33% το 2022, σε 3.006, από 2.909 που εκδηλώθηκαν το έτος 2021.

Εξάλλου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του 2022, έχει ανταποκριθεί συνολικά σε 11.247 κλήσεις για παροχή βοήθειας, οι οποίες αφορούσαν κλήσεις για πυρκαγιές, ειδικές εξυπηρετήσεις και ψευδείς κλήσεις.

Η Πυροσβεστική διαπιστώνει για ακόμη μια χρονιά τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα όσον αφορά την πρόκληση πυρκαγιών στο ύπαιθρο, με το ποσοστό να φτάνει το 90%.

Περαιτέρω για τις πυρκαγιές, αναφέρει ότι ο μήνας Απρίλιος κάθε χρόνο, παραδοσιακά παρουσιάζει σημαντικές αυξήσεις, λόγω των λαμπρατζιών ή καύσης άλλων άχρηστων αντικειμένων, τα οποία καίγονταν στο ύπαιθρο λόγω των εορτών του Πάσχα.

Επιπρόσθετα, σημειώνει ότι συνήθως κατά τον μήνα Μάιο, παρουσιάζεται αυξημένος αριθμός πυρκαγιών, κυρίως λόγο της κακής συνήθειας των γεωργών να καψαλίζουν χωράφια μετά το θερισμό, ως επίσης και λόγω σκόπιμων καύσεων, οι οποίες πραγματοποιούνται εκτός της νόμιμης περιόδου και χωρίς άδεια.

Ωστόσο, αναφέρει ότι για το έτος 2022 παρουσιάζεται σημαντική μείωση, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2021, ενώ συμπληρώνει πως το γεγονός της μείωσης, οφείλεται στις εκστρατείες πρόληψης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με ενημέρωση του κοινού τόσο με τηλεοπτικές, όσο και ραδιοφωνικές συμμετοχές του εκπροσώπου Τύπου.