Μείωση κατά 40% στον κύκλο εργασιών των εστιατορίων στη Λεμεσό, σημειώθηκε από τις 18 Οκτωβρίου που εφαρμόστηκε το Διάταγμα του Υπουργού Υγείας για να κλείνουν στις 22:30, μέχρι τις 22 Οκτωβρίου, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, επικαλούμενος ενημέρωση από τους συνδέσμους της Ομοσπονδίας.

«Οτιδήποτε περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, καταπονεί τα οικονομικά των επιχειρήσεων και τα δημόσια οικονομικά», υπογράμμισε και σημείωσε «είναι πάρα πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι εφαρμόζουμε πρόσθετα μέτρα, αλλά είναι αναπόφευκτο.

Ο κ. Αντωνίου τόνισε ότι, επειδή η σύγκριση πρέπει να γίνεται με τις εναλλακτικές επιλογές και «η εναλλακτική επιλογή, που είναι η επιστροφή σε συνθήκες lockdown δεν είναι επιλογή και δεν πρέπει ούτε να το σκέφτεται κάποιος, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για ευλαβική εφαρμογή των πρωτοκόλλων και των οδηγιών που δόθηκαν, έτσι ώστε να περιορίσουμε την διασπορά του ιού και σύντομα να χαλαρώσουμε τα μέτρα».

Επιπλέον, ο ΓΔ της ΟΕΒ τόνισε την ανάγκη να υπάρχει στενότατη συνεργασία – που υπάρχει σε πολύ καλό επίπεδο – ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, την επιστημονική συμβουλευτική ομάδα και την ΟΕΒ, για να υπάρχει ανατροφοδότηση πληροφοριών.

«Η επιστημονική ομάδα, συνέχισε, να θέτει τα επιδημιολογικά δεδομένα και η ΟΕΒ να θέτει τους τρόπους με τους οποίους η προστασία της υγείας θα μπορεί να επιτευχθεί με τη λιγότερη δυνατή καταπόνηση της πραγματικής οικονομίας και να παίρνει το Υπουργείο Υγείας της αποφάσεις, αφού ακούσει τους επιδημιολόγους και την ΟΕΒ», κατέληξε.