«Θα υπάρξουν πολλά άλλα κρούσματα του κορωνοϊού και θα νοσήσει πολύ μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας, εφόσον, όμως, η εξάπλωση είναι ελεγχόμενη μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε».

Αυτό ανέφερε σήμερα σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συγκαλέσει έκτακτη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αύριο για να συζητηθεί και να εγκριθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής στήριξης όπως αυτό προτείνεται από τα αρμόδια υπουργεία.

Το πρόγραμμα, όπως είπε ο Κ. Κούσιος, θα περιλαμβάνει στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, των εργαζομένων και σε αυτό εντάσσεται η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, η μη αύξηση της ανεργίας, το επίπεδο των απολαβών των εργαζομένων που θα επηρεαστούν, στήριξη των γονέων που αναγκαστικά θα απέχουν από την εργασία τους για να προσέχουν τα παιδιά τους αφού δεν έχουν πολύ-υποστηρικτικό περιβάλλον.

Θα υπάρξει -πρόσθεσε- ενίσχυση του επιχειρηματικού τομέα και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω της ενίσχυσης της ρευστότητας, αλλά και της παροχής κρατικής ενίσχυσης σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που πλήττονται.

«Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των λεπτομερειών για τη δημοσιονομική στήριξη οφειλόταν και οφείλεται στο γεγονός ότι θα έπρεπε να προηγηθεί κοινωνικός διάλογος, ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων, να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των πολιτικών κομμάτων και στη συνέχεια οι ειδικοί να το αξιολογήσουν για να μπορέσουμε να έχουμε το τελικό πακέτο», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Επιβεβαιωμένα κρούσματα 

Πέραν ενός ορφανού –όπως επικράτησε να λέγεται– κρούσματος που είχαμε στην Πάφο για το οποίο έχουν γίνει οι αναγκαίες ιχνηλατήσεις, όλα τα άλλα κρούσματα που είχαμε, στο σύνολο 21 μέχρι στιγμής, ήταν είτε εισαγόμενα που έχουν εντοπιστεί κατά την είσοδο συγκεκριμένων επιβατών φορέων στο αεροδρόμιο είτε έχουν προκύψει σε άτομα τα οποία βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση.

«Αυτό σημαίνει έλεγχος της κατάστασης», είπε ο Κυριάκος Κούσιος και πρόσθεσε: «Το τονίζω, να αναμένουμε περαιτέρω και μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού. Εφόσον αυτή η εξάπλωση είναι ελεγχόμενη δεν πρέπει να ανησυχήσει ο λαός μας».

Ερωτηθείς αν το σύστημα μπορεί να αντέξει τον έλεγχο αυτών που επιστρέφουν στην Κύπρο κυρίως του μεγάλου αριθμού φοιτητών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί αυτή η απόφαση χωρίς τη γνώμη των ειδικών.

«Εναπόκειται, από κει και πέρα, στην ευαισθησία των φοιτητών μας να ακολουθήσουν τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Όσοι από τους φοιτητές μας επιλέξουν να έρθουν στην Κύπρο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τεθούν σε αυτοαπομόνωση. Θα πρέπει, επίσης, όσοι εξαιρούνται να γνωρίζουν ότι θα εφαρμοστούν οι οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Δεν εξαιρείται κανένας», κατέληξε.