Ξεκινά τη Δευτέρα το πρωί σε λύκεια της Λευκωσίας πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής εξ αποστάσεως εκπαίδευσης η οποία θα περιλαμβάνει και την παράδοση μαθημάτων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου ύστερα από σύσκεψη με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ και ΠΟΕΔ και τους οργανωμένους γονείς, τους οποίους ενημέρωσε για τις αποφάσεις του υπουργείου σε σχέση με τον κορωνοϊό. Ανέφερε παράλληλα ότι από την Τετάρτη θα ξεκινήσει από συγκεκριμένη ομάδα εκπαιδευτικών από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών επί του συγκεκριμένου προγράμματος.

 «Τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες στις διευθύνσεις των σχολείων ούτως ώστε να οργανωθεί αυτή η προσπάθεια», επισήμανε ο υπουργός και διαβεβαίωσε πως «όλα αυτά γίνονται χωρίς σε καμία περίπτωση να ριψοκινδυνεύσουμε την υγεία του οποιουδήποτε».

Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί 

Την ίδια ώρα οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν συσκέψεις για να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας για την ανάγκη παρουσίας των εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες.

 Η ΟΕΛΜΕΚ χαρακτηρίζει «αψυχολόγητη», «ανεύθυνη» και «προκλητική» την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να καλέσει τους εκπαιδευτικούς να προσέλθουν στις σχολικές τους μονάδες.

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης αναφέρεται ότι «λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα κρίνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν πρέπει να προσέλθουν στις σχολικές τους μονάδες» και κάλεσε το υπουργείο να αποσύρει την εγκύκλιό του και να εφαρμόσει αυστηρότερα μέτρα προστασίας για τη δημόσια υγεία.

Η Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ συνήλθε ακριβώς μετά το τέλος της σύσκεψης και όπως έκανε γνωστό μέσω ανάρτησης του στο facebook ο αντιπρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Παντελής Νικολαΐδης, η απόφαση της Γραμματείας είναι να μην προσέλθει κανείς τη Δευτέρα στα σχολεία. 

Αύριο πάντως συνεδριάζει και το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις.

Εξάλλου συνέρχεται αύριο Κυριακή στις 15:30 και το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (ΠΟΕΔ) για ενημέρωση, αξιολόγηση της κατάστασης και λήψη τελικών αποφάσεων. Σε ανακοίνωσή της η Οργάνωση εκφράζει την κάθετη διαφωνία της με τις αποφάσεις που έλαβε το ΥΠΠΑΝ καθώς και με το σκεπτικό τους.

 «Θεωρούμε ότι οι αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί χωρίς καμία διαβούλευση με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και παρουσιάστηκαν στη συνάντηση ως τελικές, δεν κατευθύνονται προς την ορθή κατεύθυνση αφού δεν μπορούν να εφαρμοστούν με βάση τα δεδομένα που έχουμε μπροστά μας», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.