Σοβαρή πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Παούρα, νοτιοανατολικά της κοινότητας Κελοκέδαρα, στην επαρχία Πάφου, προκαλώντας συναγερμό στις αρμόδιες αρχές. Η φωτιά ξεκίνησε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και έχει ήδη κινητοποιήσει μεγάλες δυνάμεις πυρόσβεσης.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Ανδρέα Κεττή, ενεργοποιήθηκε άμεσα το σχέδιο «Ίκαρος 2» για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Με το πρώτο φως της ημέρας, επτά πτητικά μέσα ξεκίνησαν ρίψεις νερού στην περιοχή, ενώ επιχειρούν ήδη δέκα πυροσβεστικά οχήματα, τέσσερα καδενοφόρα και προωθητές γαιών.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε ξηρά χόρτα και άγρια βλάστηση σε μεγάλη βουνοπλαγιά στην περιοχή Παούρα και εξαπλώθηκε ταχέως προς την κοινότητα Τραχυπέδουλα, προκαλώντας ανησυχία για την ασφάλεια των κατοίκων. Οι πρώτες ομάδες πυρόσβεσης αναφέρουν ένα τεράστιο μέτωπο, το οποίο απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες για την κατάσβεσή του.

Από την πρώτη στιγμή, δόθηκαν οδηγίες για εκκένωση της κοινότητας Τραχυπέδουλα, ενώ η ομάδα της Πολιτικής Άμυνας και η Αστυνομία συνέλεξαν τους κατοίκους στο καφενείο της κοινότητας για να τους παρέχουν οδηγίες ανάλογα με την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

Για την κατάσβεση της φωτιάς, επιχειρούν συνολικά έξι πυροσβεστικά οχήματα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τέσσερα οχήματα από το Τμήμα Δασών, τέσσερα καδενοφόρα και προωθητές γαιών από ιδιώτες και το Τμήμα Δασών. Σημαντική είναι και η συνδρομή εναέριων μέσων, με πέντε αεροσκάφη Airtractor, δύο ελικόπτερα από την Ιορδανία, και ένα συντονιστικό της Εθνικής Φρουράς. Επιπλέον, αναμένεται η συνδρομή από το ελικόπτερο των Βάσεων, το ελικόπτερο της Αστυνομίας και δύο ελικόπτερα MI-17 από την Αίγυπτο.

Η κατάσταση παρακολουθείται στενά από τον Αρχιπύραρχο σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών και τον Επαρχιακό Πυροσβεστικών Σταθμών Πάφου, ενώ ενημερώνονται συνεχώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως και η Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Η προσπάθεια για τον πλήρη έλεγχο της πυρκαγιάς συνεχίζεται, με τις δυνάμεις πυρόσβεσης να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για την προστασία των ανθρώπων και των περιουσιών στην πληγείσα περιοχή.

Πηγή: ΚΥΠΕ