Έντονη ανησυχία για νέο φονικό κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού προκαλεί στους επιστήμονες η ευρεία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, που θεωρείται ιδιαίτερα μεταδοτική.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το Σαββατοκύριακο ανακοίνωσε τον μικρότερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων από τον Φεβρουάριο, ωστόσο προειδοποίησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί πλέον σε 92 χώρες, ενώ προκαλεί νέο κύμα θανάτων στις χώρες της ανατολικής Ασίας, από την Ινδονησία έως τη Ρωσία.

Πρόβλημα εντοπίζεται και στη Ηνωμένο Βασίλειο, και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέχρι τον Αύγουστο, η ινδική μετάλλαξη θα είναι η κυρίαρχη.

Τα εμβόλια έχουν ήδη συμβάλλει στην αναχαίτιση της πανδημίας στις πλουσιότερες χώρες, κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους σημαίνει ότι η πανδημία αργεί να τελειώσει.

Η μετάλλαξη δέλτα οδήγησε τις κυβερνήσεις σε πολλές χώρες να πάρουν τα μέτρα τους για την αντιμετώπιση της.

Μέτρα πήρε η Αυστραλία, όπου στο Σίδνεϊ έβαλαν «λουκέτο» εστιατόρια, μπαρ και καφέ, ενώ αποφασίστηκε lockdown δύο εβδομάδων. Αιτία, ο εντοπισμός της μετάλλαξης Δέλτα σε 110 κρούσματα. Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε επειγόντως το κλείσιμο των ταξιδιωτικών οδών με την Αυστραλία για τρεις ημέρες.

Στη Γαλλία, στην παραλλαγή Δέλτα οφείλεται τώρα περίπου το 20% των κρουσμάτων της Covid-19, σύμφωνα με τον Γάλλο Υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν.

Το ποσοστό αυτό είναι αυξημένο συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση, σύμφωνα με την οποία η εν λόγω παραλλαγή αντιπροσώπευε το 9-10% των κρουσμάτων.

Στις ΗΠΑ, να φορούν μάσκα στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους ανεξαρτήτως αν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού συνέστησαν οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της κομητείας του Λος Άντζελες λόγω της αύξησης των κρουσμάτων που οφείλονται στη μετάλλαξη Δέλτα.

Η εν λόγω σύσταση των υγειονομικών αρχών έγινε χθες, αφού τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών επισήμαναν ότι περίπου ένα κρούσμα στα πέντε στη χώρα οφείλεται στο παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα.

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν ακόμη και χώρες με πολύ υψηλά επίπεδα εμβολιασμού, με ενδεικτικό παράδειγμα το Ισραήλ, που αν και τρέχει τη μεγαλύτερη εμβολιαστική εκστρατεία σε όλο τον κόσμο, αποφάσισε την επαναφορά της χρήσης μάσκας σε κλειστούς δημόσιους χώρους, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ, Naftemporiki.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ